Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Ledare 16 april

  Slarva inte bort biogasens potential

  Biogas är en hyllad fossilfri energiform med stor potential att öka produktionen. Användningen ökar stadigt men det är importerad gas som fyller gasledningarna. Det är inte rimligt att fortsätta så.

  Användningen av biogas nära nog fördubblades från 2 till 4 terawattimmar från 2015 till 2019, och har i stort sett trängt ut fossilgasen ur gasnätet. Tyvärr stampade den svenska produktionen på samma nivå, omkring två terawattimmar. Importen av framför allt dansk gas rusade i höjden.

  Det som hämmar svenska investeringar är den ojämlika konkurrensen med dansk gas och den oklara framtiden vad gäller stöd och skatteregler. Importgasen gynnas av både ett inhemskt produktionsstöd i Danmark och den svenska skattebefrielsen. Så kan det inte fortsätta.

  Potentialen i att producera gas i Sverige från avfall och restprodukter från jordbruk och skog beräknas av 2019 års biogasutredning till 30–37 terawattimmar, att jämföra med dagens två.

  Politiken är inte blind för biogasens potential i ett fossilfritt samhälle men den är tämligen skumögd. Gasen är skattebefriad i tio år, det finns ett stöd till biogas från gödsel och investeringsstöd för sådana anläggningar. Ett nytt stöd utgår till biogas som fordonsbränsle.

  Det går åt rätt håll men det går för sakta. Biogasutredningen presenterade konkreta förslag hur branschen skulle kunna stöttas för att kunna matcha utländsk konkurrens, de borde genomföras. Långsiktiga och gynnsamma spelregler behövs för alla de projekt som nu planeras men inte får klartecken på grund av osäkerheten.

  Lantbruksföretagen kan bli betydande aktörer i denna framtidsbransch som leverantör av rötmaterial, säljare av gas och mottagare av rötrester. Djurgårdarna blir allt större. Det gör det lättare att bygga biogasanläggningar med större volymer. Samarbete mellan flera gårdar kan förbättra kalkylen ytterligare. Det projekt som planeras i Varatrakten är ett sådant exempel.

  Sådana stora anläggningar har möjligheter att förädla gasen till bränsle av olika slag, även till vätgas om det är den bästa lösningen. När en biogasanläggning är på plats kan den också dra till sig hittills bortglömda rötmaterial i kretsloppets tjänst. I Skåne genomförs till exempel ett projekt där gräsklipp från vägkanterna ska bli till biogas.

  Det är alltså mycket bråttom att ge biogasbranschen bättre förutsättningar att möta en ökad efterfrågan på ett bra sätt. Det är också viktigt för att ge fordonsbranschen signalen att det finns en marknad för gasbilar, både för yrkestrafiken och privatbilar. Bra miljöbonus och långsiktiga spelregler krävs för att inte alla utvecklingsresurser kommer att läggas på elbilarna. LÄS OCKSÅ: Energigas Sverige: Kommer snart finnas på merparten lantbrukLÄS OCKSÅ: 90 lantbrukare vill gå ihop om biogas

  Detta är en ledartext i ATL, lantbrukets affärstidning. Det betyder att den speglar ledarsidans uppfattning i en fråga. Läs mer om ATL:s publicistiska målsättning här!

  Relaterade artiklar

  Kommentarer

  Genom att kommentera på Atl så godkänner du våra regler.

  Läs mer om

  Till toppen