Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Ledare 16 december 2004

  Bra start för Lantmännens nya vd

  Birgitta Johansson-Hedberg är på väg att göra en rivstart som ny vd för Lantmännen. Hon har ökat takten i förändringen av spannmåls­hanteringen och har också satt mer press på förändringar i Cerealia.
  Tillsammans med Åke Modig på Arla har Birgitta Johansson-Hedberg lantbrukets viktigaste jobb. De första veckorna efter sitt tillträde som vd den 1 oktober var hon klädsamt försiktig i sina uttalande och gav beröm åt den nuvarande verksamheten.

  Men nu säger hon tydligt att mycket i Lantmännen inte är tillräckligt bra och att det krävs förändringar.
  Förändringen av spannmålsmottagningen kommer att bli mest påtaglig för många lantbrukare. Det finns sedan tidigare en strukturplan som har som mål att stänga ett antal anläggningar fram till och med 2007. Nu ska planen vara klar ett år tidigare och ytterligare anläggningar hamnar i farozonen för en nedläggning.
  För de lantbrukare som bor i närheten av en nedläggningshotad anläggning är det klart dåliga nyheter. Men för Lantmännens medlemmar och kunder totalt sett är det positivt. Även om en del har hänt de senaste decennierna är dagens anläggningar till stor del ett arv från en helt annan tid. Om Lantmännen ska kunna betala ett bättre pris måste kostnaderna minska.

  I ledaren i det senaste numret av kundtidningen Grodden och på möten har Birgitta Johansson-Hedberg sagt att Lantmännen måste sätta kunden i centrum. Det kan låta som normal management-jargong utan någon speciell betydelse. Men enligt Sydsvenskan var hon för ett par veckor sedan mycket tydlig på ett möte med drygt hundra lantbrukare i Lund. Med hänvisning till Cerealia sa hon då:
  "Det måste bli en ändring. Vi har inte lyssnat på kunderna eller brytt oss om vad de vill ha på bordet".
  Uttalandet är en svidande kritik mot Skogaholms och Cerealias ledning. Birgitta Johansson-Hedberg har också gjort det helt klart att hon inte är nöjd med Cerealias svaga lönsamhet.

  Det betyder inte att Lantmännens förra vd Håkan Hellmo eller Cerealias vd Håkan Ahlqvist har gjort ett dåligt jobb. Men det kan vara ett tecken på att det är nyttigt att byta ledning för ett företag. Det kan det vara svårt att ompröva strategier och vägar som man själv tagit initiativ till.
  Vad Birgitta Johansson-Hedbergs rivstart kommer att betyda i praktiken återstår att se. Men det ser lovande ut.

  Knut Persson

  Detta är en ledartext i ATL, lantbrukets affärstidning. Det betyder att den speglar ledarsidans uppfattning i en fråga. Läs mer om ATL:s publicistiska målsättning här!

  Relaterade artiklar

  Till toppen