Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Ledare 6 december 2004

  ATL:s ledare: Motsägelsefulla larm om mat

  I förra veckan publicerade en del tidningar nyheten att kvinnor som dricker mer än två glas mjölk om dagen löper dubbel så stor risk att få svår cancer i äggstockarna.

  En annan hälsonyhet var att de som äter kött, utom kyckling, fördubblar risken för ledgångsreumatism. En tredje nyhet i samma område förra veckan var att amning och vad mamman äter under amningen har betydelse för hur intelligenta barn blir.

  Veckan innan var säkert lika full med nyheter och larm om hur det vi äter påverkar vår hälsa och risk för att få olika sjukdomar. Detsamma gäller årets alla veckor. Problemet är att undersökningarna duggar så tätt och ofta är så motsägelsefulla att de flesta numera har slutat att försöka följa råden. De relativt få som ändå försöker leva och äta nyttigt riskerar ändå att göra fel.

  Tag nyheten om att mycket mjölk ökar risken för cancer i äggstockarna. Av drygt 61 000 kvinnor som ingick i studien fick 266 cancer i äggstockarna. Det är knappt en halv procent av gruppen.

  Om jag förstår resultatet rätt, och det är långt ifrån säkert trots att jag ansträngt mig, så ökar risken med några tiondels procent. Av en grupp på 1 000 kvinnor så skulle det bli en eller två mer cancerfall om man dricker mycket mjölk.
  Om det är mycket eller lite kan egentligen bara varje enskild person avgöra.

  Men mot risken för cancer ska vägas att mjölk minskar risken för benskörhet och därmed benbrott. För de allra flesta försvinner säkert också förtydligandet att den ökade risken gäller en viss form av cancer för dem som dricker mycket mjölk. Kvar blir en allmän känsla av att mjölk inte är så nyttigt.

  Ibland ger olika undersökningar rakt motsatt rekommendation. För att få intelligenta barn ska mamman amma länge och undvika animaliskt fett. Några franska forskare har enligt Svensk Mjölks nyhetsbrev lanserat teorin att barn som blir ammade av mödrar som äter vegetabiliskt fett har större risk att bli feta. Stämmer det här står mamman inför valet att äta så att barnet blir fett och klokt eller smalt och dumt. Det är naturligtvis ett omöjligt val och följden blir att mamman inte få någon hjälp alls.

  En annan undersökning som också fanns i förra veckans nyhetsskörd visar att lantbrukare lever längre och är friskare än folk i allmänhet. Det beror säkert på en mängd faktorer, men sannolikt dricker de inte mindre mjölk och äter inte mindre kött än Medelsvensson. Värdera det i förhållande till de andra undersökningarna, den som kan.

  Knut Persson

  Detta är en ledartext i ATL, lantbrukets affärstidning. Det betyder att den speglar ledarsidans uppfattning i en fråga. Läs mer om ATL:s publicistiska målsättning här!

  Relaterade artiklar

  Till toppen