Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Ledare 3 november 2005

  Arbeten - fast bara på låtsas

  Socialdemokraterna håller när detta skrivs kongress i Malmö. Lokalen är Malmömässan, som en gång hyste en bilfabrik som byggdes med miljarder i stöd och tämligen omgående lades ner. En plats som alla skattebetalare bör skygga inför, och knappast blir det bättre för att s håller kongress där.

  Här fattas alltså beslut som kommer att styra samhällsutvecklingen, i hur hög grad beror på valet nästa år.
  Siktet är inställt på arbetslösheten men bösspipan tycks vara riktad åt fel håll. Tidigare kongressbeslut om pälsdjursnäring har till exempel bekräftats; den ska bort och jobben i branschen med den.

  I stället har vi fått diskussioner om vilka procenttal i olika försäkringar som ska tillämpas för dem som inte arbetar, hur man med kollektivavtal håller utländska hantverkare borta samt löften om satsningar på äldrevård och tandhälsa.
  Mycket om hur resurserna ska fördelas men inte mycket om hur de skapas. Det är AMS som ska fixa jobben, inte företagen, och lösningen enligt s-kongressen är att AMS ska göras mindre centralstyrt.

  De gröna näringarna kan i alla fall notera att s verkar mena allvar med att minska oljeberoendet. Göran Persson är rädd för att det svenska jordbruket inte ska klara internationell konkurrens så bra, och för att kulturlandskapet inte ska förbuskas är energigrödor ett alternativ.

  Statsministern själv ska leda en kommission för oljeavveckling vars medlemmar utses nästa vecka. En av dem blir regeringens förre miljörådgivare Stefan Edman, som visat sig ha visioner om jordbruk och landsbygd.

  Finansministern utlovade en "progressiv socialdemokratisk politik för landets småföretagare byggd på samverkan i stället för konflikt", och det låter ju lovande.
  Fast varför ska man tro på att det den här gången verkligen blir resultat som gör att företag vågar anställa? Kanske för att det är valår, och höga arbetslöshetstal försämrar möjligheterna för s att behålla makten.

  Men minns hur det var våren 2004, då var det mycket tal om vad som behövdes för att kupera arbetslösheten. Socialdemokraterna höll extrakongress med tillväxt som tema och regeringen förde "tillväxtsamtal" med näringslivet.

  Resultatet blev noll. Samtalen bröt samman när näringslivet ansåg sig tala för döva öron. På tillväxtkongressen diskuterades mest vem av föräldrarna som ska slippa träffa sina barn flest månader. Precis som på årets kongress. När det ska beslutas om jobb och tillväxt hamnar man i barnkammaren.

  Och jobben lyser med sin frånvaro, under kongressveckan var 356 793 personer öppet arbetslösa eller i arbetsmarknadsåtgärder,
  9 827 fler än under motsvarande vecka i fjol.

  Lars Vernersson

  Detta är en ledartext i ATL, lantbrukets affärstidning. Det betyder att den speglar ledarsidans uppfattning i en fråga. Läs mer om ATL:s publicistiska målsättning här!

  Relaterade artiklar

  Till toppen