Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Ledare 22 december 2017

  Alltför många surdegar kvar från 2017

  Efter ett ekonomiskt ganska bra år är det ändå bismaken från alla surdegar som dröjer sig kvar. Det skriver ATL:s ledarskribent Tord Karlsson när han summerar det gångna året.

  Snart lägger vi 2017 till handlingarna. På många sätt har det varit ett bra år. Konjunkturen har varit bra för mjölk- och köttsektorn med ganska höga priser och låga priser på foder och räntor. Även i skogen har det varit goda tider. För växtodlarna var det däremot kärvare med låga priser på spannmål och sockerbetor och ett hotande glyfosatförbud.

  Det tekniska utropstecknet för året var att drönarna fick grönt ljus för att användas i jord- och skogsbruk. Det skapar en helt ny bransch med tjänster och tillämpningar. Här finns fantastiska möjligheter till utveckling!

  Det finns det också på ett helt annat plan. Metoo-uppropen spred förfärliga berättelser om trakasserier och övergrepp även i vår bransch. Det borde göra bestående avtryck. Om det leder till bättre arbetsplatser för alla som vill arbeta i det gröna näringslivet var det också en stor händelse från året som gick.

  2017 var också året när en ny livsmedelsstrategi presenterades. För första gången på decennier är det utsagt att livsmedelsproduktion är viktigt. Beredskap är inte längre ett fult ord. Ett framsteg är också ett ökat fokus på offentlig upphandling av livsmedel.

  Mitt i all denna välvilja kan vi konstatera att ett hårt samhällsklimat med konflikter också drabbar landsbygden och lantbrukarna. Vi rapporterar ständigt om hot och förföljelser, särskilt om man håller djur, fäller träd eller jagar. Härjande ligor stjäl maskiner, bränsle och växtskydd.

  Många berättar också om förföljelser från myndigheter med kontroller och nyckfulla och svårförklarliga beslut. Redan en normal och välskött kontrollverksamhet är en tung börda för småföretagaren att bära.

  Skogen har sina problem. Missnöjet är stort med hur regleringen av viltstammarna fungerar och reglerna kring artskyddet leder till ständiga konflikter. Till och med myndigheterna ber regeringen om hjälp men utan någon reaktion.

  Efter ett ekonomiskt ganska bra år är det ändå bismaken från alla dessa surdegar som dröjer sig kvar. Regeringen måste komma överens inbördes och ta tag i detta. En ny landsbygdspolitik, djurskyddslag och skogsprogram är på väg. Kommer de fram?

  Om inte allt är löst inför valet kanske en ny regering får ta sig an utmaningarna. Det är inte säkert att det går bättre.

  Alliansen lovar i en debattartikel i denna tidning riktiga åtgärder för att lyfta jordbruket. Helt konkret är det ändå inte och i en alliansregering måste man kompromissa. Hur troligt är det att någon av de jordbruksintresserade blir finansminister? Minns hur det var senast med Anders Borg som inte såg någon framtid i jordbruket.

  Vi ser fram emot ett intensivt 2018. En gryende insikt om livsmedelsförsörjningens betydelse och höjd status för svenskt jordbruk kanske var det viktigaste som hände i år. Om det kan medverka till att baka ut surdegarna kan det bli en riktigt trevlig jul 2018.

  Detta är en ledartext i ATL, lantbrukets affärstidning. Det betyder att den speglar ledarsidans uppfattning i en fråga. Läs mer om ATL:s publicistiska målsättning här!

  Till toppen