Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Ledare 22 juli 2005

  Agroterror kan vara nästa steg

  Agroterrorism är en fråga som bara har börjat att ta sig in i vårt kollektiva medvetande. De flesta jämställer nog inte terroristattacker på människor, flygplan och byggnader med attacker på grödor och djur. Men hotet är äkta och effekten kan bli förödande. Så inledde FBI-chefen Robert S Mueller det första internationella symposiet om agroterrorism som ägde rum i Kansas City i USA för två månader sedan.

  Då samlades uppåt 800 experter för att diskutera frågan om, hur och när terrorister attackerar jordbruk och livsmedelsindustri.
  Tidigare denna vecka har tusentals veterinärer från 40 länder samlats i Minneapolis i USA för att diskutera hur djursjukdomar kan utnyttjas av terrorister.

  Ämnet är alltså aktuellt, även om någon storskalig attack mot ett lands livsmedelsförsörjning inte har skett. Agroterrorism innebär att någon avsiktligt sprider sjukdomar som angriper djur eller växtlighet eller gör mark otjänlig för odling. Det är inte så spektakulär och omedelbart dödsbringande som bomber och flygkapningar, men den kan inte desto mindre ha "fördelar" ur förövarens synvinkel.

  För det första störs handeln och landets ekonomi skadas. Ett enda fall av BSE i USA medförde att importländerna ögonblickligen stängde sina gränser. En rad kostnadskrävande åtgärder måste vidtas, till exempel avspärrningar, sanering av fordon, tusentals analyser ska utföras, avlivning och destruktion av djur etc. Tänk bara på vilka transportrestriktioner vi i Sverige införde när mul- och klövsjukan härjade i Storbritannien.

  Konsumenternas förtroende för såväl livsmedelssektorn som för politiker som inte kunnat stoppa smittan minskar, oron stiger i samhället. Någon som minns hur belgiska varor plockades bort från butikshyllorna 1999? Då hade foderfett från en belgisk fabrik blivit infekterat med dioxin och giftet kunde hittas i kyckling och ägg.

  Den konspiratoriskt lagde kan för övrigt fråga sig om dioxinskandalen var en olyckshändelse eller avsiktlig.

  Att det är svårt att veta varför ett sjukdomsutbrott har skett bidrar till osäkerhetskänslan:
  – Om en bomb exploderar utanför en byggnad vet vi att det var en avsiktlig attack. Men om en ko får mul- och klövsjuka eller en sojaplanta rost kan det vara svårt eller omöjligt att bestämma om attacken var avsiktlig eller inträffade naturligt, sa FBI-chefen.

  Terrorism byter skepnad. Somliga forskare anser att storskaliga, internationella operationer som 11 september inte längre är aktuella. I stället har terrorn, åtminstone den islamistiska, blivit lokal och iscensatt av små nätverk, det är tunnelbanebomberna i London exempel på. Vem vet vad som kommer härnäst? Jordbruket är ett "mjukt mål". Vi måste tänka det otänkbara.

  Lars Vernersson

  Detta är en ledartext i ATL, lantbrukets affärstidning. Det betyder att den speglar ledarsidans uppfattning i en fråga. Läs mer om ATL:s publicistiska målsättning här!

  Relaterade artiklar

  Till toppen