facebooktwittermail

”Vi har lyckats höja grobarheten”

Utvecklingen av såddpucken är inne på elfte året för Anders Landström. I år har han nått ett nytt genombrott och ökat grobarheten för pucken.

– Med maskinell plantering i samband med markberedning kan det här göra planteringen 60 procent billigare för skogsägaren, säger han.

Anders Landström har tagit fram LandPuck Systems, en såddpuck som ska göra skogsplanteringen både enklare och billigare. Under elva års tid har Landström utvecklat affärsidén, bland annat tillsammans med Skogforsk och Sveaskog.

– Vi vet att vi har en produkt som håller. Pucken är tålig, den klarar väder och vind och har en genomsnittlig grobarhet på 70-75 procent för tallfrön. Vi har gjort ett par förändringar av pucken och nu når vi plötsligt upp i 85–90 procents grobarhet i labbmiljö. I år arbetar vi framför allt med att verifiera grobarheten, finjustera den manuella planteringsutrustningen och så ska vi försöka trimma produktionslinjen, säger Anders Landström.

Anders Landström visar upp sin såddpuck.
Anders Landström visar upp sin såddpuck.

Genombrott för granfrö

Landpucken är en 45 millimeter stor puck som innehåller ett frö och två typer av gödsel, ett långverkande och ett kortverkande. Hittills har pucken fungerat bäst på tall, contorta och lärk, men nu har Landström nått ett genombrott även för granfrö.

– Vi har ändrat på fastlimningen av fröet och några andra saker och plötsligt känns det som att vi hittat två nya nycklar för att få granfröna att gro. Vi har också lyckats höja grobarheten generellt, nu är den 85–90 procent i labbmiljö. I år ska vi plantera ut våra första granpuckar och det känns väldigt spännande. Vi har börjat med en försiktig marknadsföring och försäljning som ska öka successivt. Målet är maskinell plantering av puckarna, men dit är det några år kvar. säger Anders Landström.

”Vi provar oss fram”

– Vi är två personer som jobbar i företaget och det som saknas är pengar för att ta nästa steg. Vi har byggt om vår maskin tre gånger och det svåra är att vi måste prova oss fram hela tiden för det finns ingenting att jämföra med. När jag började trodde jag att det skulle ta tre år innan vi hade en produkt, nu har vi hållit på i elva år. Det dyker upp nya situationer hela tiden som vi får försöka lösa. Det gäller att inte bränna pengar på fel saker, säger Anders Landström.

LÄS OCKSÅ: Gödning i såplatta ska ge skjuts åt rötterna

LÄS OCKSÅ: Puck förenklar föryngringen

Så fungerar pucken

Såddpucken är 45 mm i diameter, 11 mm tjock och väger cirka 18 gram. Den innehåller ett frö, torv och två typer av gödsel, ett snabbverkande och ett långtidsverkande som räcker i cirka tre år. Pucken innehåller även fuktabsorberande kristaller för att suga upp väta. Den innehåller inga bekämpningsmedel.

Pucken paketeras i rör om 65 stycken per rör. Med en särskild bärmes kan plantören ta med sig 20 rör, dvs 1300 puckar ut på hygget. En plantör kan sätta cirka 500 puckar per timme.

Tester av Skogforsk visar att puckarna växer 30 procent snabbare än sådda.

Pucken kostar cirka 60 öre i inköp och enligt Anders Landström är den 30–40 procent billigare än traditionell plantering. Om maskinell plantering av pucken blir verklighet beräknas kostnaderna bli ännu längre.

Källa: LandPuck Systems