facebooktwittermail d

Lät djuren svälta ihjäl

Närmare 20 döda djur hittades vid en inspektion av kvinnans gård. Kvinnan nekar till djurplågeri och hävdar att någon annan förgiftat dem.

Kvinnan anklagas bland annat för att ha låtit får och lamm svälta ihjäl.
Kvinnan anklagas bland annat för att ha låtit får och lamm svälta ihjäl.

Det var vid länsstyrelsens kontroll förra året som de döda djuren upptäcktes, främst vuxna får men även fyra lamm. Kadavren hittades på olika ställen på gården; i en vedbod, under en presenning bakom ladugården, i en hage och i en ströbädd där det gick andra djur. Alla kadavren var i olika stadier av förruttnelse.

Bland de djur som fanns på gården var också flera magra eller utmärglade och uttorkade. Bedömningen att det handlade om bristande tillsyn och att djur fått svälta ihjäl men också att sjuka djur inte behandlats och tackorna hade fått lamma utan tillräcklig tillsyn.

Veterinär menar att misskötseln pågått under lång tid och att kvinnan "i princip stängt dörren till ladugården och glömt dem".

I samband med inspektionen beslöt också länsstyrelsen att omhänderta de djur som fanns kvar. Det var fler får, hönor och kaniner. Kvinnan, som är bosatt på en annan ort i Västsverige än där djuren hölls, har också fått djurförbud.

Nu åtalas hon också misstänkt för bland annat djurplågeri och brott mot lagen om foder och animaliska biprodukter.

Kvinnan har nekat till anklagelserna och hävdat att någon annan person gett fåren något som fått djuren att bli sjuka.

– Jag har gjort allt jag kunnat, någon annan har förgiftat dem, säger hon i polisförhören.