facebooktwittermail

Lät 130 grisar svälta ihjäl – döms till villkorligt

I dag har en grisbonde som lät 130 grisar svälta ihjäl fått sin dom i tingsrätten, sex månaders fängelse villkorligt.

Tingsrätten har kommit fram till att grisbonden berättelse inte är trovärdig och att han gjort sig skyldig till djurplågeri.
Tingsrätten har kommit fram till att grisbonden berättelse inte är trovärdig och att han gjort sig skyldig till djurplågeri. FOTO: CHRISTINE OLSSON/TT

I augusti 2019 fick polisen en anonym anmälan om att det fanns ett antal döda grisar i ett stall i södra Sverige. När de tillsammans med länsstyrelsen kom till dit upptäckte det skelett och kadaver från 130 djur.

I polisförhör uppger djurägaren att samtliga djur avlivades på en dag i slutet av januari med bultpistol. Först sa han att det skett, som brukligt och enligt lagen, i pannan, men han ändrade sig sedan och hävdade att det gjorts i nacken och ryggraden.

Men länsstyrelsens tjänstemän menar enligt förundersökningen att det mesta tyder på att djuren svultit till döds och även ätit på varandra. Varken de kranier eller ryggradsslut som undersökts visar några hål eller skador som tyder på att djuren bedövats med bultpistol innan avblodning.

Grisbonden var på väg att avveckla sin verksamhet efter att bland annat den extrema torkan 2018 gjorde att den blev ekonomiskt ohållbar. De flesta djur skickades till slakt. De djur som hittades i stallet var djur slakteriet anledning inte tog emot, bland annat för att några hade bråck. Det framgår enligt polisens förundersökning.

I ett polisförhör får djurbonden frågan om varför han inte tog hand om djuren efter att de avlivats. Han svarar då att det var så mycket och han ville bara bli av med allt och att det då var lättast att bara stänga dörrarna och gå.

Tingsrätten har kommit fram till att grisbonden berättelse inte är trovärdig och att han gjort sig skyldig till djurplågeri samt att straffvärdet för det stora antalet djur och det omfattande lidandet de utsatts för motsvarar sex månaders fängelse. Men eftersom han tidigare inte gjort sig skyldig till brott döms han till villkorlig dom samt dagsböter om utslaget inte överklagas.