facebooktwittermail

Ilska mot vinterväghållningen – ”Borde ha bättre framförhållning”

Flera lastbilschaufförer är kritiska mot vinterväghållningen i Dalarna och entreprenören Peab.

– De borde ha lite bättre framförhållning, menar lastbilschauffören Joakim Elvegard

En av lastbilschaufförerna väntade i över fyra och en halv timme på att sand- eller saltbil. Arkivbild.
En av lastbilschaufförerna väntade i över fyra och en halv timme på att sand- eller saltbil. Arkivbild. FOTO: MOSTPHOTOS

De senaste dagarna har det varit besvärliga vägförhållanden på flera håll i landet och i Dalarna följdes snöfallet upp med regn vilket skapade halka på flera större vägar. Just halkan har ställt till det för många lastbilschaufförer som nu riktar kritik mot entreprenören Peab som sköter vinterväghållningen på de utsatta vägarna.

Nya Ludvika Tidning har pratat med en av de kritiska chaufförerna, Joakim Elvegard, som misslyckades med att köra upp för en backe på grund av halkan och fastnade med lastbilen. När tidningen träffar Elvegard hade han väntat i backen på salt- eller sandbil i fyra och en halv timme.

– I går kunde alla se på väderrapporterna att det skulle bli regn. Kommer det vatten på is så blir det väldigt halt. De borde ha lite bättre framförhållning, säger Joakim Elvegard till Nya Ludvika Tidning.

Peab: ”Vi kör nonstop”

Flera andra lastbilar hade fastnat på samma väg och var likt Joakim Elvegard irriterade över situationen. Peab, som sköter vinterväghållningen av vägen, menar dock att regnet gjorde vägarna blixthala direkt efter att de kört sin runda.

– När sandbilen kom tillbaka efter det första lasset så hade det fryst på igen och var lika halt, säger Sven-Eric Bäck, platschef Peab, till Nya Ludvika Tidning.

Han menar även att deras åkare kört nonstop och ändå inte lyckats hålla vägarna åkbara och att det inte hade hjälpt att sanda eller salta i förväg.

– Det hjälper inte. Regnar det hela tiden när man sandar på en kall vägbana så fryser det över hela tiden. Man får inte igång saltet om man inte har någon trafik i rullning. Och står det stilla som i morse så händer inget, hur man än håller på, säger Sven-Eric Bäck till tidningen.