facebooktwittermail d

Full fart för vallskörden

Vallskörden 2021 har varit omväxlande. Här bjuder ATLs Instagramföljare på sina höjdpunkter!

Svart Massey Ferguson 7726S Next edition, årsmodell 2020, och timräknaren står på 618. Här sitter det en Kverneland 3636FT i fronten på 3,60 meters arbetsbredd och där bak sitter det Kverneland 5090MT på 9 meters arbetsbredd, meddelar Joakim Andersson.
Svart Massey Ferguson 7726S Next edition, årsmodell 2020, och timräknaren står på 618. Här sitter det en Kverneland 3636FT i fronten på 3,60 meters arbetsbredd och där bak sitter det Kverneland 5090MT på 9 meters arbetsbredd, meddelar Joakim Andersson. FOTO: PRIVAT

I vissa delar av landet pågår förstaskörden för fullt medan andra är färdiga med andraskörden och några laddar för tredjeskörden i södra Sverige. I en del områden har det varit extremt torrt medan det i andra områden har varit riktigt blöta. En sommarblandning – precis som det brukar vara.

– Förstaskörden gav bra medan andraskörden har lidit av torkan. Nu fick vi 40 millimeter regn men det var för sent. Vi slår av det som finns av andraskörden för att kunna få en bättre tredjeskörd, berättar Joakim Andersson som har en maskinstation och en liten gård i Slöinge i Halland.

Här snackar vi ”butterfly”! Till denna säsong har Joakim Andersson bytt till en Kverneland 3332FT i fronten på 3,20 meters arbetsbredd och där bak sitter det Kverneland 53100 som ger 10,20 meters arbetsbredd.
Här snackar vi ”butterfly”! Till denna säsong har Joakim Andersson bytt till en Kverneland 3332FT i fronten på 3,20 meters arbetsbredd och där bak sitter det Kverneland 53100 som ger 10,20 meters arbetsbredd. FOTO: PRIVAT
MF 7726 och Kverneland-butterfly är en riktig arealslukare.
MF 7726 och Kverneland-butterfly är en riktig arealslukare. FOTO: PRIVAT
Den svarta Masseyn är redo att ge sig ut på uppdrag med slåtterkrossarna. Många krossar är det! Bild från Joakim Andersson.
Den svarta Masseyn är redo att ge sig ut på uppdrag med slåtterkrossarna. Många krossar är det! Bild från Joakim Andersson. FOTO: PRIVAT

Som du kan se på ATL-följarnas bilder är det ofta mäktiga butterfly-kombinationer som regerar och slår vallen på fälten. Det innebär en slåtterkross i fronten och en på var sin sida bakom traktorn. Namnet butterfly fick den eftersom kombinationen ser ut som en stor gigantisk fjäril.

John's Maskinstation jobbar en underbar sommarkväll och allt bara rullar på, skriver Martin Knutsson direkt från fältet. Så här ska det vara!
John's Maskinstation jobbar en underbar sommarkväll och allt bara rullar på, skriver Martin Knutsson direkt från fältet. Så här ska det vara! FOTO: PRIVAT
Traktorn är en Case IH 150 Maxxum och pressen är en Krone Comprima CV150XC Plus. Martin Knutsson har rejält med plast i fronten på traktorn.
Traktorn är en Case IH 150 Maxxum och pressen är en Krone Comprima CV150XC Plus. Martin Knutsson har rejält med plast i fronten på traktorn. FOTO: PRIVAT

– Det har blivit väldigt bra med hö i år, jämfört med förra året. Det var kallt i maj och då blir det ”rottjockt” som man säger. Vi har en Valtra N134 Active som bara gått 100 timmar och krossen är en Kuhn FC283D G2 Lift-Control. Pressen är en Taarup Bio+ och vi pressar mellan 400 och 500 balar per säsong, berättar Gunnar Strömqvist som bor i Fiskja, 3 kilometer utanför Kramfors i Ångermanland.

Kvällspressning hos Gunnar Strömqvist med Valtra N134 Active årsmodell 2021 och Taarup Bio+ årsmodell 2008. Traktorn har bara gått drygt 100 timmar.
Kvällspressning hos Gunnar Strömqvist med Valtra N134 Active årsmodell 2021 och Taarup Bio+ årsmodell 2008. Traktorn har bara gått drygt 100 timmar. FOTO: PRIVAT
Gunnar Strömqvist pressar 400 till 500 balar på en säsong varav hälften åt andra. Han bor i Fiskja, 3 kilometer utanför Kramfors i Ångermanland.
Gunnar Strömqvist pressar 400 till 500 balar på en säsong varav hälften åt andra. Han bor i Fiskja, 3 kilometer utanför Kramfors i Ångermanland. FOTO: PRIVAT
Nu är Valtra N134:an ute med Kuhn FC283D G2 Lift-Control från 2016. Bild från Gunnar Strömqvist. Han fick en bra höskörd i år.
Nu är Valtra N134:an ute med Kuhn FC283D G2 Lift-Control från 2016. Bild från Gunnar Strömqvist. Han fick en bra höskörd i år. FOTO: PRIVAT

Det är fortfarande härligt att notera att gamla Volvo BM får göra dagsverken i vallskörden. Här på uppslaget finns det svenskbyggda traktorer som får dra småbalspressen, rundbalspressen och fixa baltransporterna. Ofta är det modellerna 650, 700, 800 och 810.

Snart är balvagnen full! Här jobbar Volvo BM 650 med Claas-press och det är Wiliam som fotat.
Snart är balvagnen full! Här jobbar Volvo BM 650 med Claas-press och det är Wiliam som fotat. FOTO: PRIVAT
Mycket hö och då tar man till de stora maskinerna som bästa Volvo BM 810, hälsar Annica Karlsson.
Mycket hö och då tar man till de stora maskinerna som bästa Volvo BM 810, hälsar Annica Karlsson. FOTO: PRIVAT
”Det här är bästa Volvo BM 810-traktorn”, meddelar Annica Karlsson. I dag sitter hövändaren baktill.
”Det här är bästa Volvo BM 810-traktorn”, meddelar Annica Karlsson. I dag sitter hövändaren baktill. FOTO: PRIVAT

Det dyker också upp spännande traktorer från följarna i vallskörden. Har du sett en svart Lamborghini R7:a någon gång? Troligen är det världens enda.

Vallskörd med världens enda svarta Lamborghini R7:a, hälsar Helmer.
Vallskörd med världens enda svarta Lamborghini R7:a, hälsar Helmer. FOTO: PRIVAT

I fjol var det gårdar som lyckades ta fem vallskördar. Satsar du på det i år så gå gärna in på ATLs Instagram och lägg in bilder eller klipp.

Det gäller att lasta fullt när man har gärden långt bort, skriver Malin Gylterud. Visst är det ett snyggt lass?
Det gäller att lasta fullt när man har gärden långt bort, skriver Malin Gylterud. Visst är det ett snyggt lass? FOTO: PRIVAT
Andraskörden är på gång, meddelar Stefan Ljungfjärd i Småland. Det är Fendt 820 och Krone butterfly.
Andraskörden är på gång, meddelar Stefan Ljungfjärd i Småland. Det är Fendt 820 och Krone butterfly. FOTO: PRIVAT

Följ ATL på Instagram!

På ATLs Instagram fokuserar vi på maskinerna inom lantbruk, skogsbruk och entreprenad. Gå gärna in och följ oss, det läggs upp nya och gamla maskiner flera gånger om dagen. Vi heter tidningenatl. Välkommen in i maskinvärlden!

Mer bilder från ATLs läsare:

Pionjärerna i skogen – här är läsarnas favoriter

Bildextra: 1980-talets traktorhjältar

Bildextra: Så minns läsarna Säbyholms Jordbruk

 

110 balar i timmen och 60 procents plastbesparing. Det är inte ofta man kan säga att man både är effektiv och ekonomisk, skriver Gustav.
110 balar i timmen och 60 procents plastbesparing. Det är inte ofta man kan säga att man både är effektiv och ekonomisk, skriver Gustav. FOTO: PRIVAT
Strängläggning med Filip Johansson.
Strängläggning med Filip Johansson. FOTO: PRIVAT
Ted Adolfsson är ute och pressar med sin superladdade Volvo BM 650. Kolla pipan och ljusrampen.
Ted Adolfsson är ute och pressar med sin superladdade Volvo BM 650. Kolla pipan och ljusrampen. FOTO: PRIVAT