facebooktwittermail d

Lantmännen testar robotodling

Odlingsroboten Robotti ska testas i ett tvåårigt försök utanför Uppsala. Nya 7250 från Deutz-Fahr ska ge bättre komfort och Massey Ferguson släpper nya teleskoplastare. Här är de senaste tekniknyheterna i urval!

Ekolog släpper fyra egna skördaraggregat.
Ekolog släpper fyra egna skördaraggregat. FOTO: EKOLOG

Ny serie skördaraggregat

Ecolog släpper en egen serie med skördaraggregat, som har sin grund i SP-tekniken, men som har anpassats till företagets skördare.

Aggregaten är utrustade med konceptet Saw Control, som ska minimera kaptiden oberoende av trädslag och avverkningstyp.

Serien går från det minsta EcoLog 461 LF för gallringar till slutavverkningsaggregatet 761 LF. Däremellan kommer 561 LF för klena gallringar och lättare slutavverkningar, samt 661 LF för alla typer av slutavverkningar.

Ecolog har vuxit stadigt under de senaste två åren, inte minst i och med köpet av skogsmaskintillverkaren Gremo.

15 tävlingsbidrag ställs ut

De 15 tävlingsbidragen i Agtech Challenge har filat på sina idéer och är nu redo att presentera dem i anslutning till sommarens digitala lantbruksmässor. Först ut är Borgeby 29 juni–1 juli, följt av Brunnby 7–8 juli och Öjeby 25–26 augusti.

Robottis arbetsförmåga utvärderas just nu av Lantmännen. På bilden syns Agrointellis robot med Lantmännens logotyp på.
Robottis arbetsförmåga utvärderas just nu av Lantmännen. FOTO: LANTMÄNNEN

Lantmännen testar robotodling

Lantmännen har köpt in ett exemplar av Robotti, som ska gå på Rises försöksfält utanför Uppsala. Det tvååriga försöket inleddes i mitten av juni genom sådd av vårkorn, men fler arbetsmoment som gödning och mekanisk ogräsbekämpning ska också utvärderas allt eftersom. 

Testförsöken genomförs i samarbete med Rise och danska Agrointelli som utvecklar roboten, med hjälp av finansiering från Lantmännens Forskningsstiftelse.

Nya Deutz-Fahr 7250 kommer med en rad komforthöjande förbättringar. På bilden ses den nya traktorn med en tillkopplad plog efter.
Nya Deutz-Fahr 7250 kommer med en rad komforthöjande förbättringar. FOTO: DEUTZ-FAHR

Ökad komfort i nya modellen från Deutz-Fahr

Ökad komfort och nya transmssionsegenskaper med högre dragkraft, tack vare effektivare kraftöverföring. Det är några av nyheterna i nya 7250 från Deutz-Fahr, som också bjuder på längre serviceintervall på både motor och transmissionen. 

Större bakhjul, ökad nyttolast till 6,5 ton, mer sluttande motorhuv och förbättrad pneumatisk hyttfjädring är andra finesser i den 247 hästkrafter starka traktorn.

Nya teleskopare från MF

Massey Ferguson nya teleskoplastarserie har fokus på ökad komfort, med en ny hytt och andra detaljer som höjer effektiviteten. Lyftkapaciteten i toppmodellen TH.8043, som lyfter 7,5 meter, är 4,3 ton. Här har också den hydrostatiska transmissionen förbättrats i s, inklusive en ny driftsfunktion, som säkrar att TH-serien körs mjukare för att förbättra komforten och produktiviteten. Power Control-spaken, som finns i traktorerna, är nu standard, vilket ger en bra manövrering med vänsterhanden. 

Till förbättringarna i hytten märks ett nytt förarsäte och en ny färgdisplay som ger en mängd driftsinformation.

 

Boomer kommer i två nya modeller. På bilden syns den lilla kompakta traktorn gå fram och putsa gräset i en fruktodling.
Boomer kommer i två nya modeller. FOTO: NEW HOLLAND

Två nya kompaktmodeller från NH

New Hollands kompakttraktorserie, Boomer, utökas med två nya modeller på 47 respektive 57 hästkrafter. 

I övrigt finns modeller med hydrostatisk transmission nu tillgängliga med den så kallade EZ Speed-funktionen som koordinerar den hydrostatiska pedalen och motorvarvtalet, vilket ger ökad effektivitet och mångsidighet. När operatören aktiverar den och handgasen är i lågt läge kommer motorn att öka varvtalet när den hydrostatiska pedalen trycks ner. Detta säkerställer att de har rätt motorvarv och rätt körhastighet tillgängliga när det behövs.

Lemkenplogar får ny stenutlösare

OptiStone är en ny hydraulisk stenutlösare, som blir tillgänglig på Lemkens Juwel-, Diamant- och Titan-plogar. När ett hinder påträffas avviker överbelastningselementet samtidigt upp till 37 centimeter uppåt och 20 centimeter åt sidan. Utlösningskrafterna kan justeras kontinuerligt från förarsätet för att anpassas till förändrade markförhållanden. 

Om plogen fastnar under en sten eller rötter, skyddas den dessutom av en dubbelskuren bult som ska förhindra skor på redskapet.

 

CNH köper Raven

CNH köper 100 procent av teknikföretaget Raven med bas i USA. Företaget utvecklar bland annat applikationer för självkörande traktorer och jordbruksmaskiner, men är också indelat i affärsområdena specialfilmer (som lantbruksplast) och flygindustri som CNH nu planerar att positionera på bästa sätt. 

Applikationer inom databehandling, guidning och styrning, boom Control, samt olika typer av datorskärmar för maskiner är exempel på andra produkter som ingår i köpet.

Kargo 121 har justerbara bankar precis som på en skotare och kan fås med två- eller fyrhjulsdrift samt olika bromslösningar.
Kargo 121 har justerbara bankar precis som på en skotare och kan fås med två- eller fyrhjulsdrift samt olika bromslösningar. FOTO: KRONOS

Kronos lanserar ny skogsvagn

Kargo 121 blir först ut i Kronos nya serie av flexibla skogsvagnar. Vagnen är modulbaserad, vilket innebär att köparen har möjlighet att välja till en rad tillbehörsalternativ i samband med köpet eller senare. Ramen är konstruerad som en låda, som gör vagnen både stark och flexibel, och ramen erbjuder samtidigt bra skydd åt komponenterna inuti. 

Kargo 121 har också justerbara bankar precis som på en skotare och kan fås med två- eller fyrhjulsdrift samt olika bromslösningar. Totalvikten är 15 ton och lastutrymmets tvärsnittsarea är hela tre kvadratmeter. 

Vagnen har stabila stödben utrustade med 100 millimeters cylindrar, och markfrigången är 650 millimeter. Den kan också utrustas med stödfotsautomatiken SSC som ger dig möjlighet att manövrera stödfötterna halvautomatiskt. Dessutom underlättas skogsarbetet av att vagnens undersida är helt slät.

 

Bilden visar alla val som kan göras.
Det finns en rad valmöjligheter på Kronos nya skogsvagn. FOTO: KRONOS