facebooktwittermail d

Lantmännen storsatsar med AGCO

Lantmännen Maskin inleder nu ett samarbete med maskintillverkaren AGCO:s och får tillgång till hela deras produktsortiment.

Under en pressträff på måndagsmorgonen avslöjades att Lantmännen Maskin och maskintillverkaren AGCO fördjupar samarbetet i Skandinavien. Det betyder att Lantmännen Maskin, utöver Valtra, även får tillgång till hela Fendts sortiment med allt från skördetröskor till vallmaskiner och balpressar.

En del i uppgörelsen betyder att AGCO Sweden AB integreras i Lantmännen Maskin och att de sistnämnda övertar importansvaret för hela Massey Fergusons produktsortiment. Försäljningen av Massey Ferguson-maskiner kommer dock att fortsätta som vanligt genom det befintliga nätverket med återförsäljare.

Avslutar med Claas

Den nya affären medför att avtalet med maskintillverkaren Claas avvecklas från och med september 2018. Samarbetet kommer dock inte avslutas i all hast utan snarare på längre sikt.

– Vi kommer att uppfylla de befintliga avtalen men de kommer inte att förlängas när de löper ut, säger Jonas Arvidsson, vd på Lantmännen Maskin.

Han meddelar också att Lantmännen Maskin kommer att fortsätta med service och underhåll på Claas maskiner samt erbjuda reservdelar på befintliga maskiner.

Viktigt steg i strategi

För Lantmännen Maskin är förändringen ett viktigt steg inom Lantmännens strategi 2020. Vilket kortfattat går ut på att de vill ha fria händer ur tillverkarens sortiment och erbjuda lantbrukare ett bra och brett sortiment.

– Själva varumärket har inte varit avgörande. Men däremot att vi ska kunna fortsätta erbjuda ett brett sortiment til bra priser och därtill reservdelar och snabb service, avslöjar divisionschef Håkan Pettersson.

Han tillägger även att hela affären från början till slut har avrit ett initiatv från Lantmännen Maskin själva.

I Norge och i Danmark övertar AGCO importen av Valtra.

 

RELATERAT: Avtalet får konsekvenser för våra grannländer –– Claas svar om framtiden