facebooktwittermail d

Lantmännen i ägarsamarbete med Dataväxt

Lantmännen blir hälftenägare i it-företaget Dataväxt och påbörjar ett samarbete med att lägga in delar av bolagets produkter i den nya it-portalen LM2.

Skärmdump från Dataväxts webbsida. Lantmännen blir hälftenägare i it-företaget Dataväxt.
Skärmdump från Dataväxts webbsida. Lantmännen blir hälftenägare i it-företaget Dataväxt.

Det sker nu en snabb teknikutveckling inom lantbruket med trådlös kommunikation, sensorstyrd maskinövervakning för effektivare produktion och i Sverige är företaget Dataväxt en av de ledande med tjänster för precisionsodling såsom sensorer, autostyrning och gps-teknik.

– Tillsammans kommer vi att utveckla helt nya tjänster som ger lantbruken bättre beslutsunderlag för sin produktion och större kontroll över hela flödet på gården, säger Johan Martinsson, marknadsansvarig på Dataväxt.

Koppla ihop hela vägen

– Tidigare har vi jobbat med att koppla ihop hård- och mjukvara, det som sker på fältet och till exempel ett växtodlingsprogram. I och med det här kan vi koppla ihop hela vägen från fältet till affären, inköp av insatsvaror och försäljning av spannmål, säger Johan Martinsson.

Enligt Peter Annas, chef för Lantmännens Utsädes- och handelsvaruaffärer, erbjuder tillgången till Dataväxts tekniska kunnande en språngbräda för att kunna erbjuda sina medlemmar alltmer automatiserade och digitaliserade lantbrukslösningar för en effektivare produktion.

– Dataväxts starka drivkraft med hög kompetens och stort entreprenörskap, gör att de legat i framkant i utvecklingen av digitala tjänster under många år, säger Peter Annas.

Tar majoritetsägarandel

Samarbetet rymmer också en affärstransaktion där Lantmännen går in och tar en majoritetsägarandel på 50,1 procent i Dataväxt.