facebooktwittermail

”Lantmännen borde värna sitt kapital och sina ägare”

Gör om Lantmännen från förening till aktiebolag. Det skriver Nils-Bertil Offesson.

Det finns många fördelar med att göra om Lantmännen till ett aktiebolag, anser Nils-Bertil Offesson.
Det finns många fördelar med att göra om Lantmännen till ett aktiebolag, anser Nils-Bertil Offesson. FOTO: HANS DAHLGREN

Detta är ett debattinlägg. Det innebär att innehållet återger skribentens egen uppfattning. Läs mer om ATL:s publicistiska målsättning här.

För en tid sedan fick jag ett brev från Lantmännen att jag inte var önskvärd som medlem längre. Jag blev verkligen förvånad över att få ett sådant besked då jag varit medlem nära 60 år.

Beslutet att utesluta gamla medlemmar togs 2017 av Lantmännens fullmäktige. Beslutet är också fastställt i de nya stadgarna och då har man ju inget val.

Nog kändes det både tungt och diskriminerande. Hur kan man fatta ett sådant beslut? Har man inget ekonomiskt tänkande inom fullmäktigegruppen? Det är vi som har byggt upp Lantmännen.

Det handlar om cirka 5 000 medlemmar som ska kastas ut och det betyder rätt mycket insatskapital som ska återbetalas. Dessutom har kanske dessa medlemmar insatta sparmedel och emissionsinsatser.

Man undrar om det finns ansvar för det egna kapitalet i föreningen. Finns det verkligen så mycket kapital inom föreningen att man kan hantera det på ett så oförskämt sätt?

Jag har försökt sälja mina emissionsinsatser men det verkar gå ganska trögt. Som jämförelse kan jag tala om att det går att göra aktieaffärer på 4 sekunder med nuvarande teknik.

Mina funderingar är nu, och har varit länge, om ekonomisk förening är rätt företagsform för ett företag av Lantmännens kaliber. Mitt svar är helt klart nej och har varit så länge.

När föreningsrörelsen började byggas upp och företagen var mera lokala var det säkert rätt, men efter att företagen fusionerat och blivit allt större är det dags att tänka om.

Jag motionerade 1990 i dåvarande Skånska lantmännen om ombildning till aktiebolag men det blev inget beslut den gången. Förslaget är absolut aktuellt igen. Förslaget gick ut på att all affärsverksamhet skulle vara i ett aktiebolag. Föreningen skulle kvarstå som ägare av 60 procent och 40 procent skulle vara börsnoterat.

Med detta upplägg vinner man många fördelar. Till exempel blir Lantmännens ”herrelösa kapital” omedelbart prissatt på börsen. Företaget får mer press på sig att vara effektivt och sådant ger också direkt utslag i aktiekurserna. Framtida investeringar kommer att prövas noggrant. Ekonomijournalister blir mer intresserade av företaget.

Det finns erfarenheter av en sådan omläggning. Vi hade ett företag som ägdes gemensamt av producent- och konsumentkooperationen och gick dåligt, nämligen Karlshamns oljefabrik. Efter att det blev finansiellt ägt under namnet AAK gick det klart mycket bättre.

Tack och adjö Lantmännen ekonomisk förening!

Nils-Bertil Offesson, Lund