facebooktwittermail d

”Lantmännen bör sälja svenska maskiner”

Det rimmar illa att lantbrukarnas medlemsägda förening Lantmännen nu väljer att ta bort svenska varumärken som Metsjö och LK Verkstad Ranaverken ur sitt sortiment, skriver Kenth Svensson.

Metsjövagn i JTI-test. Arkivbild.
Måna om att det finns ett brett utbud av svenska maskiner i lantbrukarnas egen medlemsägda föreningsverksamhet, skriver Kenth Svensson. Arkivbild. FOTO: METSJÖ

Detta är ett debattinlägg. Det innebär att innehållet återger skribentens egen uppfattning. Läs mer om ATL:s publicistiska målsättning här.

När vi tittat på tv har vi sett Lantmännens reklam, ”från jord till bord”. Där gör Lantmännen reklam för svenska produkter odlade av svenska lantbrukare från norr till söder.

Kontentan är att konsumenter ska köpa mer svenskt för att stötta svensk matproduktion, öka Sveriges självförsörjningsgrad och gynna en djurhållning som drivs med svensk djurskyddslagstiftning som många gånger är långt bättre än djurhållningen i länder i vår omvärld. 

Intresset från konsumenter att köpa svenskt, oavsett om det är konventionellt eller ekologiskt odlat, har ökat. Likaså viljan att handla närproducerat, både i lokala matvaruhus, i ekoringar eller ute i gårdsbutiker.

Då rimmar det verkligen illa att lantbrukarnas medlemsägda förening Lantmännen nu väljer att ta bort svenska varumärken som Metsjö och LK Verkstad Ranaverken ur sitt sortiment genom att säga upp avtalen med dessa företag. I stället väljer man att ta in Joskin, ett belgiskt varumärke.

Man väljer bort två kända varumärken där såväl köpare och säljare som montörer väl känner produkter och reservdelar.

Jag menar inte att det enbart ska vara svenska produkter i Lantmännens utbud men min åsikt är att vi för att stärka, utveckla och värna vår egen lantbrukartradition ska måna om att det finns ett brett utbud av svenska maskiner i lantbrukarnas egen medlemsägda föreningsverksamhet.


Kenth Svensson
Fridlevstad

 

Fotnot: Lantmännen har erbjudits replik men avstår. 

Skylt på Lantmännen.
Måna om att det finns ett brett utbud av svenska maskiner i lantbrukarnas egen medlemsägda föreningsverksamhet, skriver Kenth Svensson. FOTO: CECILIA PERSSON