facebooktwittermail d

Lantbruksexpert sågar ekotrenden

Debatten om ekomat som mer nyttig och miljövänlig verkar ha tagit skruv efter en ny dansk forskarrapport. Rapporten ifrågasätter nyttan av ekologisk mat. Nu ger sig även Sveriges lantbruksuniversitets professor Lars Bergström in i diskussionen och hävdar att ekomat verkar vara en kassako för handeln.

– Min forskning är baserad på boken ”Den ekologiska drömmen – myter och sanningar om ekologisk odling” som kom ut för ett år sedan. När man tittar på det här med ekologisk odling finns det egentligen inga belägg för att det skulle vara nyttigare eller bättre för miljön, säger Lars Bergström.

– Ofta är det byggt på att sälja en känsla och det ligger starka ekonomiska krafter bakom det här, säger han.

Försäljningen pikar

Svenskarna konsumerar nästan mest ekomat i världen och förra året ökade försäljningen av ekologiska livsmedel med 39 procent. Den ökningstakten var högst i världen, skriver TT.

Men den senaste forskningen från danska ”International Centre for Research in Organic Food Systems” i Aarhus visar att ekomat varken är nyttigare för oss människor eller mer miljövänligare. I rapporten har forskarna jämfört ekomat med livsmedel som produceras på mer konventionellt vis.

"Den allmänna uppfattningen"

Forskarnas slutsats går tvärt emot den allmänna uppfattningen om ekomat. Professor Lars Bergström vid Sveriges lantbruksuniversitet är också kritiskt till den allmänna föreställningen om det ekologiska.

– Det ligger mycket pengar i det här och därför måste det ju baseras på fakta. Livsmedelsbranschen tjänar otroliga summor. Det handlar om miljardbelopp i bland annat offentliga upphandlingar dit våra skattepengar går. Då måste det också finnas evidens och forskningen har visat att det inte blir bättre med det ekologiska, säger Lars Bergström.