facebooktwittermail

Hon förbereder årets Mossagårdsfestival

VEBERÖD ATL

Hampavåfflor, yrväderspunk och en scen byggd av stormfällt virke. I tio år har lantbrukaren Ebba-Maria Olson arrangerat den ekologiska Mossagårdsfestivalen. Och nu är det dags igen.

Det är bråda dagar på den naturskönt belägna Mossagården utanför skånska Veberöd. Ebba-Maria Olson och sonen Havde har precis varit och hämtat stora pallar med mjöl, glass, tomatjuice och havredryck till festivalen.

Vi träffas en knapp en vecka innan den stora anstormningen. Trots att det finns mängder av saker kvar att göra innan de cirka 800 besökarna dyker upp med sina tält tar Ebba-Maria Olson situationen med ro.

– Allt brukar lösa sig. När vi startade 2008 drevs jag av en tanke på att platsen och omgivningarna här hade lämpat sig så bra för en festival. Men jag hade ingen aning om hur mycket jobb det skulle vara. Vi är ju bara bönder, säger Ebba-Maria Olson och ler.

Ebba-Maria Olson och sonen Havde ser fram emot årets upplaga av Mossagårdsfestivalen.
Ebba-Maria Olson och sonen Havde ser fram emot årets upplaga av Mossagårdsfestivalen. FOTO: JOHAN JOELSSON

Utvecklats varje år

Trots att festivalen gick back det första året gav satsningen mersmak. De varma mötena med alla artister och besökare fick Ebba-Maria att vilja fortsätta. Sedan starten har Mossagårdsfestivalen utvecklats för varje år.

– Årets upplaga är en ekologisk musik- och upplevelsefestival som är både mysig, genuin, miljövänlig, familjär, ösig och lekfull, säger hon.

Vi går in på gårdsplanen där den stora scenen nyligen har kommit på plats. Till och med den är miljövänlig, byggd av stormfällt virke från stormen Gudrun. Plötsligt dyker Linn Rosenkvist upp på cykel. Hon är en av cirka 40 volontärer som arbetar ideellt under de tre festivaldagarna för att få allt att klaffa. Det saknas det inte arbetsuppgifter. Djur ska flyttas, ensilage ska plockas bort, fält ska trimmas och cirkustält ska resas.

– Men folk får ta platsen lite som den är. Där har getterna tuggat lite på väggen och hela ytterfasaden på gården inväntar en omfattande renovering. Stämningen är det viktigaste, säger Ebba-Maria Olson.

Hampafest

Merparten av besökarna är miljö- och kulturintresserade personer från Malmö och Lund. Men Ebba-Maria Olson hoppas att fler lantbrukare ska ta sig till årets festival.

– Jag tror att många hade tyckt det var kul att komma till en annan gård och få lite nya intryck, säger hon.

Ekolantbrukaren Ebba-Maria Olson hoppas att många lantbrukare kommer till festivalen.
Ekolantbrukaren Ebba-Maria Olson hoppas att många lantbrukare kommer till festivalen. FOTO: JOHAN JOELSSON
Hampa är temat på årets festival.
Hampa är temat på årets festival. FOTO: JOHAN JOELSSON

Årets festival har hampatema. Falafel, cocktails, smörgåsar, våfflor och glass gjord på hampa kommer att erbjudas. Ebba-Maria Olson har odlat industrihampa på 10 hektar sedan 2008 och tog nyligen fram en egen hampfröolja, som nu säljs i lokala ICA-butiker.

– Vi har mycket presskaka kvar från oljeproduktionen. Det är den som vi blandar ut i olika rätter. Den är väldigt nyttig och innehåller många fibrer, proteiner, vitaminer och mineraler, säger hon.

Redan planerat nästa festival

Ebba-Maria Olson stormtrivs både i rollen som ekolantbrukare och festivalgeneral. Även om det blir extremt intensiva dagar då hon själv inte får uppleva så många konserter.

– Inför varje nystart av festivalplaneringen brukar vi säga att vi borde lägga ned. Men så blir det aldrig. Och jag har redan bokat ett par artister för 2019 års festival, säger Ebba-Maria Olson.

Festivalen hålls på den 60 hektar stora Mossagården med anor från 1800-talet.
Festivalen hålls på den 60 hektar stora Mossagården med anor från 1800-talet. FOTO: JOHAN JOELSSON

FESTIVALEN

Årets festival går av stapeln mellan den 15 och 17 juni. Bland artisterna finns bland andra: Ebbot Lundberg, Tingsek, Vånna Inget, The OhNos, Simone Moreno, Majken Tajken och Sofia Härdig. Under festivaldagarna erbjuds även barnteater, ponnyridning, qigong, föreläsningar, workshops, rotfruktsverkstad, trädbeskärningskurser, spa, konst och yoga.

FÖRETAGET

Bolagsnamn: Mossagården Event AB

Bolagsform: Aktiebolag

Antal anställda: 0

Omsättning: 224 000 kronor

Resultat: - 6 000 kronor

Vinstmarginal: - 3 procent

Areal: 60 hektar

Investeringar: ”De stora investeringarna vi gjorde i början, med exempelvis scen och ljudanläggning, tog vi genom vårt lantbruksföretag Mossagården Eko AB”

Tre tips: ”Var ute i god tid, planering är A och O”, ”Nätverka mycket”, ”Tänk på att det tar tid att hitta samarbetspartners”.