facebooktwittermail

”Foderbiten kommer att lösa sig”

I tider av fortsatt värme och dåliga skördar är oron stor hos många lantbrukare. Ibland onödigt stor, menar regionordföranden på LRF i Jönköpings län.

– Jag skulle också vara oroad, men om du funderar igenom din situation, skapar en handlingsplan ihop med rådgivare – då blir det nog lite lättare, säger Anders Friberg.

Anders Friberg, regionordföranden på LRF i Jönköpings län.
Anders Friberg, regionordföranden på LRF i Jönköpings län. FOTO: ELENORE PETERSSON

Sedan i början av juli har en beredskapsgrupp bestående av de största aktörerna inom lantbruksektorn i Jönköpings län träffats regelbundet för att samordna åtgärder för att minska torkans effekter. Anders Friberg, regionordföranden på LRF i länet, menar att allt för svartsynta framtidsprofetior riskerar att skrämma upp enskilda lantbrukare i onödan.

– Visst är det så att vi har tappat mycket foder, vi kanske går i mål på 50 procent. Och det är självklart att ersättningsfodret kommer att bli dyrare. Men inte så mycket dyrare att det inte går att ta sig igenom det, säger han.

Hanterbara förluster

Anders Friberg framhåller att det visserligen än så länge bara rör sig om spekulationer, både från hans eget håll och från dem som pratar om foderbrist till hösten, men att de indikationer han har fått är att förlusterna ändå kommer att bli hanterbara för de allra flesta.

– De lantbruksföretag jag har pratat med har analyserat läget, tagit hjälp av rådgivare, skaffat sig en handlingsplan och börjat dialogen med banken – och de är förhoppningsfulla.

Förhoppningsfulla i meningen att de ändå kommer att ta sig igenom det?

– Ja. 2018 är ett förlorat år, och 2019 också, förtjänstmässigt. Men det är viktigt att man har koll på läget, och visar banken det också. Det är inte fodret som är det största problemet, det är ekonomin. Det är klart att det kommer att behövas importera foder, men jag tror att det kommer att finnas. Det kommer att kosta pengar – men inte orimliga pengar – och det kommer att krävas att bankerna ställer upp.

Känner du att folk är onödigt oroade?

– Nej, det vill jag inte säga, för jag skulle också vara oroad. Men om du funderar igenom din situation, skapar en handlingsplan ihop med rådgivare – då blir det nog lite lättare, då stillar du nog oron en del, säger Anders Friberg.

LÄS OCKSÅ: Tips på alternativ till foder i kristider

LÄS OCKSÅ: Nu frigörs 15 000 ton grovfoder

LÄS OCKSÅ: Krismöte lockade 400 lantbrukare