facebooktwittermail d

Säljer hö till södra Sverige efter torkan

Torkan i början av sommaren har fått hästägare i södra Sverige att blicka norrut i sin jakt på foder. Lisa Nilsson i Övre Kukkola skickade sitt hö 100 mil söderut.

– Hästägaren som köpte 30 balar blev jättenöjd, säger hon.

Lisa Nilsson i Övre Kukkola skickade sitt hö 100 mil söderut till en hästägare i Västerås.
Höbalarna skickas 100 mil med lastbil från Övre Kukkola i Tornedalen till Västerås. FOTO: PRIVAT

I Norrbotten blev den första vallskörden bra tack vare ett rikligt regnande under midsommarhelgen.

– Den andra skörden ser också ut att bli bra, även om det har regnat nog så mycket den senaste tiden. Som tur var hade vi tre dagars uppehåll förra veckan som gjorde att vi hann slå och bärga det allra sista av första skörden. Nu räknar vi med att komma i gång med andra skörden nästa vecka, säger Lisa Nilsson.

Hon är köttbonde i Övre Kukkola, två mil norr om Haparanda. Tillsammans med sin sambo Tim Brückner köpte hon gården förra hösten och flyttade dit med dottern Lovisa, 7 år.

– Vi har startat så smått med köttproduktion, hittills har vi elva ungdjur.

Lisa Nilsson i Övre Kukkola skickade sitt hö 100 mil söderut på grund av torkan i södra Sverige.
Lisa Nilsson i Övre Kukkola skickade sitt hö 100 mil söderut på grund av torkan i södra Sverige. FOTO: PRIVAT

Till gården hör 56 hektar mark och det odlas vall på 36 hektar. De elva ungdjuren och de tre hästarna behöver inte mer än 100 balar hö à 300 kilo. Det innebär att det blir cirka 400 balar över.

– Jag flaggade redan i våras om att vi kommer att ha hö till försäljning och vi säljer mycket lokalt här i Norrbotten, bland annat till ridskolan i Haparanda och upp till hästägare i Kiruna och Gällivare, säger Lisa Nilsson.

När hon såg att torkan drabbade djurägare i södra Sverige lade hon också en tråd i en foderhjälpsgrupp på Facebook. Responsen blev överväldigande.

– Det är jättemånga som har hört av sig. Men vi bestämde att låta köparna själva ombesörja transporten och stå för kostnaden, vi tar bara 800 kronor per bal precis som vi skulle ha gjort om de hade hämtat dem på gården. Däremot har vi låtit analysera höet så vi kan visa att det har hög kvalitet och vi har också skickat filmer av höet och balarna.

Lisa Nilsson i Övre Kukkola skickade sitt hö 100 mil söderut till en hästägare i Västerås.
Den goda vallskörden i Norrbotten hjälper hästägare i södra Sverige. FOTO: PRIVAT

En hästägare i Västerås nappade och köpte 30 balar hö som hade vuxit så att det knakade under midnattssolen i Tornedalen.

– Hon blev jättenöjd och ringde upp och tackade. Hon tyckte helt klart att det var värt det även om det kanske i slutändan handlade om knappt 70 000 kronor för henne med transportkostnaderna.

Att skicka hö ner till södra Sverige kan kosta mellan 25 000 och 35 000 kronor exklusive moms och att skicka det upp till Kiruna och Gällivare går på cirka 10 000 exklusive moms.

– Det är roligt att vi kan hjälpa djurägare runt om i Sverige när torkan har slagit hårt mot de södra delarna. Men samtidigt tycker det borde gå att samordna transporter mellan landsändarna, säger hon och fortsätter: 

– Det handlar i slutändan om Sveriges kris- och beredskapläge. Vi måste underlätta för lantbrukare att hjälpa varandra. Vi skulle ju också kunna sälja hö till de som bedriver mjölk- och köttproduktion söderut.

Lisa Nilsson i Övre Kukkola skickade sitt hö 100 mil söderut till en hästägare i Västerås.
Lisa Nilsson och Tim Brückner i Övre Kukkola. FOTO: PRIVAT

Gården

Namn: Lisa Nilsson och Tim Brückner

Verksamhet: Köttproduktion, odling av vall, grönsaker och snittblommor

Bor i: Övre Kukkola, en by vid Torneälven två mil norr om Haparanda.

Omsättning: Cirka 400 000 kronor.

Djur: Elva ungdjur och tre hästar.

Antal hektar: Skördar vall på 36 hektar. Det blir cirka 500 balar à 280–300 kilo som gården säljer för 800 kronor styck. Kilopriset blir då strax under tre kronor. Mindre balar på 12 kilo säljs för 6,50 kronor kilot och gården pressar 1000 sådana mindre balar.

Maskinpark: ”Traktor, slåttermaskin, harv, rundbalspress. Vi tar hand om vallskörden själva förutom inplastningen av balarna som vi lejer in.”

Transportkostnad: ”Inom Norrbotten kan den gå på 10 000 kronor och ner till södra Sverige på 25 000 till 35 000 kronor exklusive moms.”