facebooktwittermail

Eldade plast och takpannor – riskerar vite

Ensilageplast, takpannor och plastdunkar eldades av en lantbrukare utanför Skara. Men efter ett anonymt tips hittades eldningsgropen och fastighetsägaren riskerar nu vite.

Diverse avfall har eldats upp i en grop ute på en åker. Det handlade bland annat om brandfarlig vätska, metallskrot och takpannor.
Diverse avfall har eldats upp i en grop ute på en åker. Det handlade bland annat om brandfarlig vätska, metallskrot och takpannor. FOTO: SKARA KOMMUN

En fredagskväll i mitten av oktober fick räddningstjänsten i Skara in larm om en stickande röklukt som spred sig över området Ardala. Boende uppmanades att stänga ventilerna och räddningstjänsten kontrollerade området men lyckades inte lokalisera rökkällan.

Ett par dagar senare inkom ett anonymt klagomål om eldning till kommunens miljöenhet som åkte ut till en fastighet för kontroll.

Där konstaterades att diverse avfall eldats upp i en grop ute på en åker. Det handlade bland annat om brandfarlig vätska, metallskrot och takpannor.

Fastighetsägaren informerade kommunen om att det fanns ytterligare ett ställe där han eldat ensilageplast.
Fastighetsägaren informerade kommunen om att det fanns ytterligare ett ställe där han eldat ensilageplast. FOTO: SKARA KOMMUN

När miljöinspektörerna kontaktade fastighetsägaren för att informera om att eldning av sådant material inte är tillåtet, informerade han i sin tur om att det fanns ytterligare ett ställe där han eldat ensilageplast.

Båda platserna måste städas upp innan den sista april, annars kan nämnden utdöma vite till lantbrukaren.

Det kan inte konstateras att dessa två eldningsplatser var det som förorsakade den stickande röken i Ardala.

Båda platserna måste städas upp innan den sista april, annars kan nämnden utdöma vite till lantbrukaren.
Båda platserna måste städas upp innan den sista april, annars kan nämnden utdöma vite till lantbrukaren. FOTO: SKARA KOMMUN