facebooktwittermail d

Lantbrukare död efter olycka med storbal

En lantbrukare i 70-årsåldern avled när han fick en bal över sig i samband med arbete under vallskörden. 

Vita ensilagebalar står utspridda på ett fält.
Mannen avled när han fick en bal över sig (arkivbild). FOTO: LASSE MATSSON

Det var i torsdags som lantbrukaren arbetade med att hantera balar på en åker utanför Karlstad, rapporterar NWT. 

Något började kärva med utrustningen och mannen lämnade traktorhytten för att undersöka vad som blivit fel. 

Av någon anledning föll en bal ut ur maskinen och träffade mannen så svårt att han omkom av sina skador, skriver tidningen.  

Ingen person är misstänkt för brott, men eftersom olyckan skedde på en arbetsplats har det gjorts en anmälan om arbetsmiljöbrott till arbetsmiljöverket.

Tidigare i somras avled en annan lantbrukare i Värmland när han blev klämd av en vagn.

– Det är två olyckor på kort tid där personer förolyckats. Det är förfärligt, säger Patrik Olsson, ordförande för LRF Värmland.

Han fortsätter: 

– Båda var personer jag kände väl. De var i båda fallen kloka, ansvarsfulla och omdömesgilla personer. Olyckan är nära. Vi behöver alla uppmärksamma oss själva på riskerna som finns med det vi gör.

Flera dödsolyckor

Olyckor i samband med balhantering har krävt många liv. Mellan åren 2005 och 2018 inträffade 12 dödsolyckor i samband med hantering av storbalar i Sverige. 

– Det är bara att beklaga att det skett ännu en gång. Lantbruket är hårt drabbat av allvarliga olyckor. Jag känner inte till omständigheterna i det här fallet men generellt kan man säga att maskinhaverier i fält alltid innebär en ökad risk, säger Anders Danielson, ordförande och säkerhetsexpert i föreningen Säker arbetsmiljö.  

Föreningen gjorde för ett par år sedan en kartläggning av de olyckor som skett med balar och besökte också drabbade gårdar. 

– Det vi såg då var att det är vanligt att man underskattar riskerna med balhanteringen, hur tunga de är och hur mycket kraft det kan bli när de kommer i rörelse, säger Anders Danielson. 

Den här olyckan skedde ute i fält, vad ska man tänka på om man får problem?

– Det man kan säga generellt är att man alltid ska stänga av maskineriet när något börjat krångla. Försöka ta ett steg tillbaka och fundera på hur man ska angripa problemet på ett säkert sätt. Men när det är bråttom och regnmolnen tornar upp sig är det lättare sagt än gjort, det förstår jag.