Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 14 mars

  Ytterligare fall av fågelinfluensa

  Ännu en fågel smittad av H5N6-viruset, en ovanlig typ av fågelinfluensa, har hittats i Blekinge.

  FOTO: Bengt Andersson

  I februari i år hittades en skadad havsörn i Blekinge som bar på en ny typ av fågelinfluensa som aldrig tidigare har förekommit i Sverige, något som ATL rapporterade om.

  Nu har ännu en smittad fågel i samma region hittats. En ormvråk bar på det smittsamma H5N6-viruset, det meddelar Jordbruksverket.

  Sprids via fågelträck

  Viruset kan innebära en risk för fågelbesättningar men ska vara ofarligt för människor. Smittan kan spridas via vilda fåglar, antingen genom att fåglarna kommer in i hönshus eller i rastgårdar eller virus i viltfågelträck följer med skor eller redskap in i ett hägn. Därför är det viktigt att minimera kontakten med vilda fåglar, samt hålla redskap och skor rena, skriver Jordbruksverket.

  LÄS OCKSÅ: Ny typ av fågelinfluensa upptäcktLÄS OCKSÅ: Muterat virus knockar fjäderfäbranschenLÄS OCKSÅ: Svensk Fågels ordförande tror på bra kycklingår

  Till toppen