Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 25 november 2016

  Ytterligare 40 000 värphöns avlivas

  Jordbruksverket har fattat beslut om att avliva ytterligare 40 000 värphöns i besättningen i Helsingborg efter utbrottet av fågelinfluensa.

   Karin Åhl, smittskyddshandläggare på Jordbruksverket.
  Karin Åhl, smittskyddshandläggare på Jordbruksverket. FOTO: Jordbruksverket

  På torsdagen avlivades 37 000 fåglar som konstaterats bära fågelinfluensa av typen H5N8. I dag kommer ytterligare 40 000 djur att tas bort kan ATL avslöja.

  – Det är frågan om fåglarna i nästa hus som kommer att avlivas under dagen. Sedan har vi sett att ytterligare hus blir aktuella. Sammanlagt handlar det om lika många djur till men det avgörs av hur lång tid det tar att få bort de döda fåglarna. Det måste vara klart innan vi kan gå vidare till övriga hus, säger Karin Åhl, smittskyddshandläggare på Jordbruksverket till ATL.

  Hur snabbt sanering och avlivning och sanering kan fortskrida är en logistikfråga eftersom det behövs mycket folk för att plocka ut de döda hönorna ur anläggningen och vidare till förbränning.

  Karin Åhl bedömer om att det kan handla om i storleksordningen 80 000 ytterligare värphöns som måste avlivas.

  Innebär det att hela besättningen måste bort?

  – Nja vi är nog inte riktigt säkra på det ännu. Det finns några hus som ligger så till att de kanske har klarat sig från smittan. Vi får följa utvecklingen och se vad som händer i dem. Eftersom vi ändå inte kan slå ihjäl alla på en gång hinner vi se vad som händer med fåglarna i de sista husen under tiden, säger Karin Åhl.

  LÄS MER: Fågelinfluensan slår mot kycklingjättens resultat

  Relaterade artiklar

  Kommentarer

  Genom att kommentera på Atl så godkänner du våra regler.

  Läs mer om

  Till toppen