Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 4 april 2019

  Ytterligare 350 miljoner kronor till torkdrabbade

  Nästa veckas vårändringsbudget ökar stödet till lantbrukare efter förra sommarens torka och anslaget till skydd av skog.

   Förra sommarens torka har lett till foderbrist och ökade kostnader för många lantbrukare.
  Förra sommarens torka har lett till foderbrist och ökade kostnader för många lantbrukare. FOTO: Thomas Adolfsén

  Vid en presskonferens på torsdagsförmiddagen meddelade Centerpartiets partiledare Annie Lööf att det i vårändringsbudgeten, som lämnas över till riksdagen på onsdag i nästa vecka, innehåller ett utökat torkstöd på 350 miljoner kronor.

  – Att komma på fötter igen efter en sådan sommar kommer att ta tid och här behöver politiken se till att hjälpa dessa företag att klara den enorma ekonomiska påfrestning som detta inneburit, sa partiledaren när hon presenterade de budgetinslag som Centerpartiet är nöjda med.

  Fördelningen kommer enligt Annie Lööf att följa Jordbruksverkets och branschens riktlinjer. Om det betyder den form som valdes för höstens torkstöd, eller detta års, framgick inte av presskonferensen.

  Ersättning för skyddad skog

  I vårändringsbudgeten läggs även 150 miljoner kronor på att ersätta de skogsägare som fått beslut om att deras skog ska skyddas. De har fått vänta på att få betalt för det sedan den av riksdagen antagna M–KD-budgeten sänkte anslagen till skydd av värdefull natur med 740 miljoner.

  – Det är ett väldigt hårt slag mot enskilda skogsägare och självklart helt oacceptabelt. Har man fått ett beslut från staten om att få ersättning för sin skyddsklassade skog så ska man också få det, säger Annie Lööf.

  En förlängd sänkt arbetsgivaravgift för ensamföretagare som rekryterar sin första anställd, från ett till två år, ingår också i vårändringsbudgeten. Arbetsgivaravgiften, men inte ålderspensionsavgiften, sänks också för arbetsgivare som anställer unga under 18 år. Dessutom ligger momsen på naturguider kvar på 6 procent. Enligt M–KD-budgeten skulle den ha höjts.

  Relaterade artiklar

  Till toppen