Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 1 oktober 2016

  Yngelrötan sprider sig

  Nu har nya utbrott av amerikansk yngelröta, som angriper bins larver, konstaterats i Västmanland.

   Amerikansk yngelröta sprider sig bland bin i Västmanland.
  Amerikansk yngelröta sprider sig bland bin i Västmanland.

  I augusti konstaterades yngelröta i Köping, nu är det bisamhällen som drabbats i Västerås kommun. Ett av fallen har konstaterats i Badelunda församling, det andra i Norrbo församling.

  Enligt länsstyrelsen är de båda smittade bisamhällena nu avlivade. Alla biodlare inom ett par kilometers radie från de drabbade samhällena besöks av bitillsyningsmannen för att kontrollera om fler samhällen smittats.

  Den som inte låter bitillsyningsmannen göra kontrollen hotas med kronofogden vilket bland annat skett i Småland juli i år.

  Amerikansk yngelröta är en bakteriesjukdom som drabbar bin. Bakterierna livnär sig på binas larver. Sjukdomen är mycket smittsam och sprids via bakteriernas sporer. Dessa tål både värme och kyla och kan överleva i flera år.

  ”Oftast sprids den från bisamhälle till bisamhälle genom att smittade bin flyger fel men det kan också handla om vildbin som fört den vidare”, skriver länsstyrelsen.

  I mars i år dömdes en man till böter för brott mot bisjukdomslagen då han spridit smittan vidare.

  Relaterade artiklar

  Kommentarer

  Genom att kommentera på Atl så godkänner du våra regler.

  Till toppen