Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 8 augusti 2019

  Ylva Johansson (S) nomineras till EU-kommissionär

  Regeringen har beslutat att nominera arbetsmarknadsminister Ylva Johansson som Sveriges kandidat till ny EU-kommissionär, meddelade statsminister Stefan Löfven vid en pressträff på torsdagen.

  FOTO: Björn Lindahl /Aftonbladet/TT

  Ylva Johansson är en av regeringens mest erfarna ministrar. I rollen som arbetsmarknadsminister har hon varit ansvarig för ett av regeringens prioriterade områden, att det är svenska löner och svenska regler som ska gälla på den svenska arbetsmarknaden, sade Stefan Löfven.

  – Hon är mycket väl lämpad för det här uppdraget, sade han.

  EU-kommissionen tillträder den 1 november, det är oklart när hon lämnar som arbetsmarknadsminister.

  Tidigare svensk EU-kommissionär har varit Cecilia Malmström, som haft ansvar för handelsfrågor.

  EU är viktigt för tillväxten, klimatet och för säkerheten och tryggheten, många utmaningar är gemensamma och de möts bäst tillsammans.

  Stefan Löfven pratade under pressträffen om att EU är viktigt för tillväxten, klimatet och för säkerheten och tryggheten, och tillade att många utmaningar är gemensamma och de möts bäst tillsammans. Han lyfte också fram Brexit som ett osäkerhetsmoment.

  ”Extremistiska krafter”

  – Det finns också extremistiska krafter som vill dra isär, och det är därför viktigt att den tillträdande kommissionen snabbt kan agera med kraft, sade Stefan Löfven.

  Han vill att hon ska bli en del av det starka lag som tillträdande ordförande Ursula von der Leyen ska sätta samman.

  Vad hon ska ansvara för är något som Ursula von der Leyen ska bestämma och något som Löfven ska diskutera med henne. Men det är för tidigt att säga vad som kan bli aktuellt, då portföljerna inte är klara. Han hoppas ändå på en ”tung lagstiftande portfölj som ligger nära de svenska EU-prioriteringarna”.

  Fyra kärnområden

  Löfven sade att han uttryckligen fått ett önskemål att föreslå endast en person, och att det då var naturligt att föreslå en kvinna då det inte råder någon brist på förslag om män.

  Ylva Johansson sade under pressträffen att hon ser framför sig att EU ska fokusera på sina fyra kärnområden: att stå upp för rättsstatens principer, öka sysselsättningen och värna schyssta jobb, vilket också innebär stöd för innovationer, en handel som skapar nya jobb liksom och vikten av en väl fungerande inre marknad.

  Det tredje är omställningen till ett klimatsmart samhälle, och det fjärde säkerhet och kampen mot terrorism.

  Ett ytterligare område är arbetet för ökad jämställdhet.

  Relaterade artiklar

  Till toppen