Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 30 mars

  Yaras köp av kalium göder diktatorn

  Pengar som svenska bönder betalar för mineralgödsel finansierar indirekt terror mot politiska motståndare i Belarus. Marknadsledande Yara köper varje år kalium för cirka 3 miljarder från statliga gruvor vilkas vinster går till den brutala regimen.

   I februari protesterade Sveriges belarusier mot gödseljätten Yara utanför norska ambassaden i Stockholm.
  I februari protesterade Sveriges belarusier mot gödseljätten Yara utanför norska ambassaden i Stockholm. FOTO: Privat

  När Aleksandr Lukasjenko i augusti 2020 utropade sig till segrare i ett riggat presidentval i Belarus startade det en massiv protestvåg i landet som kallas Europas sista diktatur.

  Regimens svar var brutalt och massivt. Tiotusentals har gripits. Många har misshandlats, torterats och våldtagits. Flera har dödats.

  Indirekt och ofrivilligt bidrar svenska lantbrukare till att finansiera denna terror. Detta genom att de köper mineralgödsel från norska Yara. Bolaget köper cirka 1,5 miljoner ton kalium av helstatliga Belaruskali, värt lika mycket som all mineralgödsel som säljs i Sverige.

  Belaruskali står i sin tur för en femtedel av världens kaliumutvinning och är mycket betydelsefullt för Lukasjenkos statsbudget.

  Hög etisk svansföring

  Yara har på senare år profilerat sig som en aktör med hög etisk svansföring vad gäller klimat, arbetares rättigheter och mänskliga rättigheter i stort.

  Men våldet i Belarus har fått medlemmar i föreningen Sveriges belarusier att demonstrera utanför det norska konsulatet i Göteborg och ambassaden i Stockholm med krav på att Yara stoppar inköpen av kalium från Lukasjenko. ”Sluta stödja diktatorn” har det stått på plakaten. I ett upprop på nätet kräver de att Yara tillfälligt avbryter allt samarbete med Belaruskali.

   Geir O Sundbø.
  Geir O Sundbø. FOTO: Yara

  Kräver stärkta rättigheter

  Oppositionens presidentkandidat Svjatlana Tsichanouskaja uppmanade i november de bolag som handlar med förtryckarna att antingen sluta med det eller använda sitt inflytande till att kräva förändring.

  Då var det redan mer än två månader sedan Yaras koncernchef och fackets ordförande besökte Belaruskali och protesterade mot att 55 arbetare avskedats av politiska skäl.

  – I Yara är vi upptagna av fackliga rättigheter och mänskliga rättigheter var vi än är i världen. Därför blev det här väldigt viktigt för oss, säger Geir O Sundbø som är ordförande i koncernfacket och personalrepresentant i styrelsen.

  Det senaste halvåret har Yara offentligt krävt mänskliga och fackliga rättigheter i Belarus, besökt bolaget två gånger och träffat oppositionens presidentkandidat i exil.

  Geir O Sundbø har daglig kontakt med det fria gruvarbetarfacket BITU på Belaruskali, som stöder Yaras linje.

  – Det var vi som bad Yara stanna och använda sitt inflytande för att påverka i rätt riktning men exakt vilka framgångar det har gett är svårt att veta, säger Lizaveta Merljak på BITU.

   Svein Tore Holsether.
  Svein Tore Holsether. FOTO: CF-WESENBERG /Yara

  Noterbart är att strejkkommittén på företaget inte har fängslats, att bonus återinförts och att avskedade arbetare får söka jobb där på nytt.

  Avbryta inget alternativ

  Yara betalar lite bättre än konkurrenterna men Belaruskali har inte svårt att hitta kunder. Att säga upp kontraktet är därför inget alternativ för Geir O Sundbø.

  – Då kan vi inte påverka alls. Belaruskali skulle sälja sitt kalium till bolag som inte ställer samma krav.

  Aktivister som krävt att Yara tillfälligt ska bryta samarbetet eller inte teckna ett nytt femårskontrakt vet inte hur affärer går till, menar han.

  – Det signeras aldrig något nytt kontrakt. Om ingen av parterna säger upp det så förlängs kontraktet med ett år i taget.

  Så du tycker att en bonde som bryr sig om mänskliga rättigheter i Belarus kan handla av er med gott samvete?

  – Absolut. Om du tittar på hela värdekedjan så hittar du inte ett enda bolag där det inte finns några problem. Och ser du på allt annat vi gör i Yara runt om i hela världen så vågar jag påstå att vi är hästlängder före alla andra, säger Geir O Sundbø.

  LÄS MER: Statlig skog blir möbler hos IkeaLÄS OCKSÅ: Grafik: Yara och protesterna i Belarus – detta har hänt

  Handelsgödsel i Sverige

  Svenska lantbrukare köpte 2019 gödnings- och jordförbättringsmedel för 3,3 miljarder kronor. Gödselsäsongen 2018/2019 spreds 222 500 ton kväve, fosfor och kalium.

  Källa: Jordbruksverket, SCB.

  Rysk råvara alternativet

  Norska Yara antas ha mer än halva svenska marknaden. Andra stora tillverkare är ryska Uralchem och Eurochem, litauiska Achema och österrikiska Borealis. Norsk eller rysk naturgas är energikälla. Fosfor med lågt kadmiuminnehåll bryts i Finland och Ryssland. Kalium bryts bland annat i Belarus, där Yara är en stor kund hos statliga Belaruskali.

  Yara köper av Belaruskali

  Helstatliga Belaruskali är ett av de största exportföretagen i Belarus och mycket betydelsefullt för statens budget. Årsproduktionen på 12 miljoner ton kalium motsvarar en femtedel av världsproduktionen. Yara köper knappt 1,5 miljon ton för cirka tre miljarder svenska kronor och betalar ett något högre pris än andra kunder.

  I augusti strejkade 6 000 av Belaruskalis 17 000 anställda för fria val, för att politiska fångar ska släppas och mot repression mot oliktänkande. Ett hundratal förlorade sin bonus, som är en stor del av lönen. 55 blev av med jobbet. Flera har fängslats. Yara har tidigare under 2000-talet bestraffats för flera fall av korruption, bland annat i Indien, Ryssland och Libyen.

  Relaterade artiklar

  Kommentarer

  Genom att kommentera på Atl så godkänner du våra regler.

  Läs mer om

  Till toppen