Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 5 februari

  Womtorps lantbruk blev Årets mjölkbonde

  Jönköping

  Ulf och Christina Winblad på Womtorps lantbruk får utmärkelsen Årets mjölkbonde 2019.

  Det offentliggjordes inför 400 applåderande branschkollegor vid Växadagarna i Jönköping.

   Christina och Ulf Winblad fick utmärkelsen Årets mjölkbonde 2019. Här tillsammans med sönerna Gustaf och Eric på Växadagarna i Jönköping.
  Christina och Ulf Winblad fick utmärkelsen Årets mjölkbonde 2019. Här tillsammans med sönerna Gustaf och Eric på Växadagarna i Jönköping. FOTO: Marcus Frennemark

  Womtorps lantbruk har 320 mjölkkor på gården nära Eskilstuna. Juryn trycker i sin motivering på att makarna Winblad är lyhörda för råd och synpunkter från rådgivare och kollegor.

  – Framgångsrik mjölkproduktion är ett lagarbete. Vår personal, rådgivarna, ja alla som finns runt oss har gjort ett skitbra jobb, säger Christina Winblad till ATL.

  Mjölkproduktionen har stegvis byggts ut till dagens 320 kor från de 75 kor som fanns på gården innan en brand tvingade dem att bygga helt nytt kostall.

  Mjölkning tre gånger per dygn

  Djurhälsan är en annan framgångsfaktor som lyfts fram i motiveringen.

  – Ja, det har alltid legat oss varmt om hjärtat. Fötterna, kalvarna och mastiter är de största utmaningarna, sedan kan ordningen mellan dem variera, säger Christina Winblad.

  Korna mjölkas tre gånger om dygnet i en dubbel tolva. I besättningen finns både SRB, holstein och en del procross-kor (treraskorsning där även rasen montbeliarde ingår). Tjurkalvarna säljs till vidareuppfödning.

  I företaget finns också en entreprenaddel. Utöver Christina och Ulf Winblad arbetar ytterligare tio personer i firman, men det finns inga täta skott mellan lantbruk och entreprenad.

  Ska ta sig över 12 000 kilo

  Alla ska kunna rycka in där det behövs.

  Avkastningen ligger strax under 12 000 kilo ECM.

  – Men vi ska komma över 12 000 kilo också, den saken är klar, säger Christina Winblad.

  Fakta: Årets Mjölkbonde

  En utmärkelse som delas ut av Växa Sverige och LRF Konsult. Priset delas ut årligen sedan 2012 till en mjölkföretagare som är en förebild för yrkeskollegor och bidrar till att utveckla mjölksektorn.

  Det är fritt fram att nominera kandidater till priset. En jury går genom kandidaternas verksamhet och utser vinnaren. I år hade 30 mjölkföretag nominerats till priset.

  Årets mjölkbonde 2019 offentliggjordes i samband med Växadagarna i Jönköping.

  Själva priset, ett penningstipendium, delas ut i samband med LRF Mjölks utdelning av guldmedaljer.

  Relaterade artiklar

  Till toppen