Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 5 december 2018

  Svensk dorperfilial i Danmark

  Nu startar Westlamm Dorper i Falköping en filial i Danmark. ”För att möta det ökande intresset tycker vi att det är viktigt att de danska kunderna ska kunna se moderdjuren”, säger Lisette Fritzon.

   Dorpertackorna som exporterades från Falköping i helgen blir Danmarks första. Lisette Fritzon, Westlamm Dorper, startar filial på Jylland.
  Dorpertackorna som exporterades från Falköping i helgen blir Danmarks första. Lisette Fritzon, Westlamm Dorper, startar filial på Jylland. FOTO: Ewa Westin

  För två år sedan exporterade Westlamm Dorper tre dorperbaggar till Storålam, Nordens största lammproducent, i Holstebra på Jylland. Det var de första dorperfåren som köptes in till Danmark.

  Nu går nästa leverans till grannlandet i söder. Sex baggar och 15 tackor lastades tidigt i lördags morse från gården i Falköping.

  Passar i Danmark

  – Det finns många slaktlammsproducenter i Danmark och behovet ser ut att vara stort. Vi hoppas kunna möta det behovet och visa att dorpern lämpar sig väl för danska förhållanden, säger Lisette Fritzon.

  FOTO: Ewa Westin

  Två av baggarna ska till Storålam, men resten av djuren går till Westlamm Dorpers egen nystartade filial på Jylland. Där kommer Lisette Fritzon och Daniel Sandberg att producera renrasiga djur för den danska marknaden.

  – Tanken är att kunna sälja livdjur utan export. En del tycker att det är ett stort projekt med export och det blir lättare att möta behovet på plats, säger Lisette Fritzon.

  Stort intresse

  Peter Hellén, förman på Storålam, blir Westlamm Dorpers samarbetspartner i Danmark.

  – Intresset i Danmark är jättestort. Alla är otroligt nyfikna på vad de här djuren kan bidra med till dansk fåravel. Vi ser verkligen fram emot att få tackor till Danmark som kan producera lamm, säger Peter Hellén.

  FOTO: Ewa Westin

  Dorperfår

  En köttras som härstammar från Sydafrika. Djuren klarar sig bra även på magra marker och behöver inte klippas. De brunstar utanför den vanliga säsongen och kan producera tre kullar under en tvåårsperiod. Dorperfåren är också kända för en naturlig motståndskraft mot parasiter.

  Källa: Lammproducenterna

  Relaterade artiklar

  Till toppen