Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 10 maj 2016

  Wermlandsmjölk störst i Coop Värmland

  Det nystartade Wermlands Mejeri har efter knappt sju månader blivit marknadsledande på dryckesmjölk i Konsum Värmlands butiker. Årsleveranserna pekar nu på närmare 3,6 miljoner kilo.

  Trots en prisskillnad på två kronor har mjölk från Wermlands Mejeri blivit en succé i Coop Värmlands butiker och nu är man större än Arla Foods och Coop:s eget varumärke tillsammans på dryckesmjölksmarknaden.

  Prisskillnaden på 2 kronor fördelas mellan de nio bönderna och ägarna till mejeriet så att en krona går direkt till mjölkbönderna och 90 öre till mejeriet. Därtill läggs moms på 22 öre, vilket gör att Coop minskar sina egna marginaler på varje såld liter med 12 öre. Men det är inget man tänker erbjuda Arla.

  – Nej, det är inget vi tänker göra, säger kommunikationschef Klas Olsson, Konsum Värmland.

  Wermlands Mejeri och Konsum Värmland tecknade i augusti i fjol en avsiktsförklaring att man skulle köpa 2,5 miljoner liter mjölk från Wermlands Mejeri på årsbasis. Men efter första kvartalets försäljning på närmare 900 000 liter pekar alltså siffran på att leveranserna kan närma sig 3,6 miljoner liter, förutsatt att mejeriet kan leverera. Men att ta bort de andra märkena är inte aktuellt.

  – Nej, vi får ha respekt för att det finns konsumenter som vill ha billigare alternativ, säger Klas Olsson.

  Relaterade artiklar

  Till toppen