Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 9 mars 2018

  WASDE: Ny rekordnivå för vetelagren

  De globala lagren av vete är på väg mot en ny rekordnivå. Det menar USA:s jordbruksdepartement, i sin senaste WASDE-rapport.

  FOTO: Ann Lindén

  Rysk vetexport väntas öka med 35 procent under 2017/18, jämfört med föregående år. Samtidigt prognostiseras de globala lagren av vete växa till en ny rekordnivå. Den bedömningen gör USAs jordbruksdepartement, USDA, i sin senaste WASDE-rapport.

  Den globala tillgången på vete 2017/18 ökar med 0,5 miljoner ton, baserat på en högre produktionsprognos från Kazakstan. USDA räknar med att de globala veteleveranserna kommer att öka under året. Bland annat Ryssland väntas öka sin veteexport 35 procent till 37,5 miljoner ton. EU väntas istället minska exporten som under perioden väntas uppgå till 25 miljoner ton.

  USDA räknar samtidigt med att den totala världsförbrukningen av vete minskar. En viktig orsak är att efterfrågan från Indien väntas minska på 2 miljoner ton.

  Mot ny rekordnivå

  ”Med stigande globala leveranser och en sjunkande efterfrågan väntas vetelagren växa med 2,8 miljoner ton till rekordnivån 268,9 miljoner ton”, heter det i WASDE-rapporten.

  USDA spår stigande priser för på sojaböner till följd av lägre global oljeväxtproduktion 2017/18. Den samlade produktionen prognostiseras till 574,5 miljoner ton vilket är en minskning med 4,1 miljon ton sedan förra månadens rapport.

  I Argentina väntas produktionen av sojabönor minska med 7 miljoner ton till 47 miljoner ton främst på grund av torka i januari och februari. I Brasilien ökar i stället produktionen av sojabönor med 1 miljon ton till 113 miljoner ton.

  ATL:s marknadsanalytiker Torbjörn Iwarson tittar närmare på WASDE-rapporetn i sin krönika på söndag.

  LÄS OCKSÅ: Asiatisk konsumtion tar på lagrenLÄS OCKSÅ: Ljus i tunneln även för odlare som inte ställer om

  Relaterade artiklar

  Läs mer om

  Till toppen