Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 30 september 2019

  Wapnö köper Hälsingestintans mobila slakteri

  Wapnö Gård köper konkursade Hälsingestintans mobila slakteri.

  – Det slukar mycket pengar att bygga upp ett nytt slakteri, men med ett färdigt blir startsträckan kort, säger Wapnös vd Lennart E Bengtsson till ATL.

   Wapnö Gård la det högsta budet på konkursade Hälsingestintan. Arkivbild.
  Bild 1/3 Wapnö Gård la det högsta budet på konkursade Hälsingestintan. Arkivbild. FOTO: Mostphotos
   Wapnös VD Lennart E Bengtsson.
  Bild 2/3 Wapnös VD Lennart E Bengtsson. FOTO: Wapnö AB
  Bild 3/3 FOTO: Kristina Wirén

  Köpet motiveras med att Wapnö länge tittat över möjligheten att uppföra ett slakteri på gården i Halland. När väl Hälsingestintans blev till salu efter konkursen valde man att slå till.

  – Vi behöver ett eget slakteri i vårt varumärke för vi vill ha hela kedjan. Det är vår affärsidé och vi har tidigare jobbat för att bygga ett slakteri, men började först med egen charkuteriverksamhet, men kände att vi missade helheten. Vi har hittills skickat våra djur till Dalsjöfors Kött, säger Wapnös VD Lennart E Bengtsson.

  Han menar att slakt direkt på gården är det bästa alternativt för djurvälfärden då man får bort slakttransporter och vistelser på slakterier som kan vara stressande för djuren.

  Det mobila slakteriet ska leveras under veckan och man är nu i färd med att jämna till marken där det ska stå.

  – Det är en ren slakteridel med all den utrustning det innebär med kylbil och ytterligare en bil med personalbord.

  Wapnö kommer att använda sig av sin egen personal och slakta cirka 1000 nötkreatur om året, jämfört med Hälsingestintan som slaktade uppåt 11 000 djur årligen.

  Lennart E Bengtsson bedömer att kylutrustningen från 2017 och övriga tillbehör som är något äldre är i bra skick

  – Men det vet man inte förrän man testat förstås, men jag har inte ångrat mig än, säger han och skrattar.

  Syftet med köpet är att utveckla Wapnös internförädling.

  – Det är egentligen inte konstigare än att driva ett bryggeri eller mejeri. Men samtidigt är det en helt annan grej att bygga upp ett eget slakteri från grunden, då det slukar mycket kapital och då utväxlingen, givet marginalerna, inte alltid är så hägrande. Men med ett färdigt slakteri blir startsträckan kort.

  Han vill inte dela med sig av någon omsättnings- eller tillväxtkalkyl, men säger att omsättningen såklart kommer öka med det nya slakteriet.

  Vad är det som säger att ni kommer att lyckas bättreän Hälsingestintan?

  – Ja vi ska helt enkelt vara bättre än dem. De har ju inte klarat av det, men jag kan inte uttala mig om vad de misslyckades med, men för mycket pengar rann helt klart iväg. Vi har också förmodligen köpt slakteriet till ett lägre pris än vad de har gjort eftersom de köpte nytt.

  Vad fick ni betala till konkursboet?

  – Jag det blir väl offentligt någon gång och jag har säkert betalat mest för att få köpa det, men rent principiellt går jag aldrig ut med sådana siffror.

  Han säger att de gamla investerarna, till exempel entreprenören Olof Stenhammar och Axfoods huvudägare Antonia Ax:son Johnson, gärna får satsa på Wapnös satsning om de vill.

  Det kan de i så fall göra genom bolagets så kallade kretsloppslån. Det innebär att man lånar ut pengar till Wapnö mot en ränta på 5 procent. Pengarna investeras sedan i olika projekt på gårds- och konferensanläggningen.

  Det mobila slakteriet Hälsingestintan gick i konkurs den 23 maj i år efter att ha gjort förluster på totalt 100 miljoner kronor på fem år. Läget förvärrades under hösten när en planerad nyemission gick i stöpet.

  Wapnö gård…

  … utanför Halmstad bedriver bland ett mejeri, brygger, charkuteri och odlar foderingredienser till sina kor och kalvar samt vete och speltvete.

  Gården producerar en rad olika produkter under eget varumärke, bland annat smör, ost, mjölk, mjölk och egen öl. Wapnö driver även en egen gårdsbutik, en restaurang samt konferens- och evenemangsverksamhet.

  Källa: wapno.se

  Relaterade artiklar

  Till toppen