Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 29 oktober 2016

  Wapnö garanterar antibiotikafritt kött

  Wapnö tar mer betalt för nötkött från djur som inte fått antibiotika.

  FOTO: Christel Lind

  Det är inom varumärket Wapnö Miljökött som företaget nu garanterar att kött- och charkprodukterna kommer från nötkreatur som aldrig blivit behandlade med antibiotika.

  – Vi har jobbat på att minimera antibiotikaanvändningen, och vi har haft mycket utslaktning genom åren, men nu är vi framme där vi har en god status och ett säkert system. Och då vill vi utnyttja det och se det som en möjlighet, säger Lennart Bengtsson, vd på Wapnö.

  Inte farligt

  Efter många års arbete med att minska antibiotikaanvändningen blev Wapnö för ett halvår sedan klara med ett system där man kan vara säker på vilka djur som ändå behandlats och vilka som aldrig varit sjuka.

  De djur som efter veterinär bedömning behandlats med antibiotika skickas till slakt som vanligt, och det köttet når också konsumenterna. Lennart Bengtsson anser att man kan äta kött från behandlade kor.

  – Ja, det tycker jag beroende på att vi trots allt har säkerhet genom de karenstider som finns.

  Valmöjlighet

  Varför marknadsför ni detta specifikt när antibiotikaanvändningen ändå är mycket låg i Sverige, och det dessutom är ofarligt att äta?

  – Ja, det kan säkert vara sant men den är inte noll vilket medför att konsumenten inte kan välja kött från djur som aldrig har fått antibiotika. Men nu ger vi den möjligheten, säger Lennart Bengtsson.

  Relaterade artiklar

  Läs mer om

  Till toppen