Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 22 januari

  Vreta undersöker provisoriska lokaler efter branden

  Efter den tragiska branden, där över hundra djur dog, överväger Vretagymnasiet att bygga provisoriska lokaler på skolan. En möjlighet skulle exempelvis kunna vara att bygga om en maskinhall till kostall för 20 djur med kalvar.

  Den praktiska djurundervisningen är till stora delar löst, men fortfarande saknas bland annat duschmöjligheter i den här delen av skolområdet. Därför undersöker Vretagymnasiet just nu om det går att skaka fram ett tillfälligt duschutrymme, vilket i det här fallet kräver bygglov eftersom skolan ligger inom detaljplanelagt område.

  Målet är även att få fram tillfälliga lokaler till de 20 kvigor som ska kalva under kommande säsonger. Hittills har skolan bland annat tittat på nedlagda ladugårdar i närområdet. Men dessa har inte bedömts vara i tillräckligt bra skick.

  – Därför tittar vi i stället på om vi kan hitta på något provisoriskt här eftersom vi har som mål att inte splittra besättningen, säger rektor Elisabeth Bringer Hallberg.

  Eftersom Vreta tidigare har haft koutställningar i maskinhallen vet skolan redan att den lämpar sig bra för ändamålet.

  – Det skulle nog inte vara omöjligt att få till något där.

   Polisen har inte en helt klar bild över hur branden på Vretagymnasiet gick till.
  Polisen har inte en helt klar bild över hur branden på Vretagymnasiet gick till. FOTO: Lasse Hejdenberg

  Vill ha stallreferenser

  Parallellt arbetar man även vidare med den sedan länge planerade stallbyggnaden, som redan innan branden var tänkt att ersätta den nu nerbrunna ladugårdsbyggnaden. Stallet är färdigritat. Men fortfarande krävs en rad beslut innan bygget kan dra i gång, enligt Elisabeth Bringer Hallberg.

  – Där gör vår projektledare allt han kan för att det ska gå så fort som möjligt. Jag vågar inte ha någon uppfattning om hur fort det kan gå. Dels handlar det om att vi måste göra det inom ramen för offentlig upphandling och sedan måste vi hitta någon som kan bygga med goda referenser. Vi vill nämligen att den som bygger ska kunna visa att man har byggt ladugård tidigare.

  Brandsökshund på plats

  Hon vet fortfarande inte vad som orsakade den förödande branden som har engagerat så många. En särskilt stark händelse var bland annat ett besök från en före detta elev som kom till skolan tillsammans med sina barn för att räcka över en blomma och ett kort.

  – Alla har varit väldigt hjälpsamma och det kommer erbjudanden om hjälp från alla håll, från när och fjärran. Man blir lite överväldigad över att folk är beredda att ställa upp.

   Rektorn Elisabeth Bringer Hallberg.
  Rektorn Elisabeth Bringer Hallberg. FOTO: Lasse Hejdenberg

  Inte heller för polisen är bilden helt klar. Men hittills har utredarna inte säkrat några spår som tyder på att branden skulle kunna vara anlagd. Bland annat har polisen gått igenom videomaterial från platsen.

  – Vi har fortfarande inte slutfört den tekniska undersökningen. Men när vi var ute med brandsökshund så hittade vi inga belägg för att den skulle vara anlagd. Vi hittade exempelvis inga spår efter vätskor, säger Daniel Axelsson, chef för grova brott och förundersökningsledare i ärendet.

  Från när och fjärran

  Många är också de som har erbjudit djur, lokaler och praktikplatser efter branden. Som ATL tidigare har berättat har även andra skolor hört av sig och erbjudit hjälp.

  – Det finns också de som har velat skapa en insamling. Men där har vi sagt att det är lite knepigt för oss eftersom vi är en offentlig verksamhet. Därför kan vi inte låta oss sponsras hur som helst.

  Parallellt rullar även undervisningen på, och Elisabeth Bringer Hallberg räknar med att lantbrukselevernas undervisning inte kommer påverkas nämnvärt.

  – För de som är aktuella för praktiska moment har vi hittat andra möjligheter till praktisk undervisning, så det har gått smidigt. Det är såna som har ringt och sagt att de kan hjälpa till. Men vi har också en gynnsam vinter där man redan nu kan börja förbereda exempelvis stängsel inför betessäsongen. Det är också bra elevsysselsättning och något som de behöver lära sig.

  Relaterade artiklar

  Till toppen