Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 30 augusti 2019

  Volymbonusen kritiserades på odlarmöte

  Vellinge

  Nordic Sugars nya volym­bonus ska locka lantbrukare som slutat eller dragit ner på betodlingen. Något som både välkomnades och kritiserades på ett odlarmöte.

   Anders Reimer hoppas på en skörd något över femårsgenomsnittet i år även om sockerbetorna nu lider i det torra och varma vädret på Villiegården i skånska Villie norr om Trelleborg. I år odlar han 44 hektar men planerar att utöka arealen 10 procent 2020 för att få del av den nya volymbonusen.
  Anders Reimer hoppas på en skörd något över femårsgenomsnittet i år även om sockerbetorna nu lider i det torra och varma vädret på Villiegården i skånska Villie norr om Trelleborg. I år odlar han 44 hektar men planerar att utöka arealen 10 procent 2020 för att få del av den nya volymbonusen. FOTO: Malin Eborn

  Trots att det är mitt i höstbruket samlades en skara odlare på Lorensdals gård utanför Vellinge för att ta del av de nya kontraktsvillkoren för betodling 2020. Starkast känslor under mötet väckte volymbonusen, alltså att den som ökar sin areal med minst 10 procent får en bonus på 0,5 euro per ton.

  Kritik framfördes exempelvis mot att detta gynnar odlare som hoppade av odlingen 2019 om de bestämmer sig för att komma tillbaka 2020. Mer trogna odlare som inte slutat eller dragit ner sin areal 2019 har inte samma möjlighet att nyttja bonusen.

  Investerar miljardbelopp

  – Vi hade mycket diskussioner om hur det här skulle utformas. Förra året betalade vi 1,5 euro per ton extra till alla odlare och fick 3 500 hektar mindre odling så nu valde vi det individuella alternativet, svarar Anders Rydén, chef på Nordic Sugars Agricenter.

  Nordzucker, som äger Nordic Sugar, investerar miljardbelopp i Sverige, bland annat moderni­serar de anläggningen i Örtofta.

  – Det krävs att vi får fram sockerbetor för att motivera den investering som görs, säger Anders Rydén.

   Anders Rydén (t v), Agricenter, Nordic Sugar, hoppas att fler odlare väljer att utöka arealerna med de nya kontraktsvillkoren för sockerbetor 2020. Och Anders Lindkvist (t h), generalsekreterare på Betodlarna, påpekar att svenska betodlare erbjuds ett av de högsta odlarpriserna i EU inför 2020.
  Anders Rydén (t v), Agricenter, Nordic Sugar, hoppas att fler odlare väljer att utöka arealerna med de nya kontraktsvillkoren för sockerbetor 2020. Och Anders Lindkvist (t h), generalsekreterare på Betodlarna, påpekar att svenska betodlare erbjuds ett av de högsta odlarpriserna i EU inför 2020. FOTO: Malin Eborn

  På mötet redogjordes också för läget på sockermarknaden med överproduktion både i världen och i EU som pressar priset och gör att sockerindustrier runt om i EU visar negativt resultat.

  – Vi har försvarat ett av Europas högsta odlarpris inför 2020. Det ska vi inte glömma, säger Anders Lindkvist, generalsekreterare på Betodlarna.

  Välkomnar avtalet

  Även genom att gå över från att kontraktera volym till hektar och därmed ge full betalning för hela skörden vill Nordic Sugar premiera högre skördar.

  Anders Reimer är en av odlarna på plats på mötet. Han välkomnar det nya avtalet och tänker utöka betarealen med 10 procent 2020 för att få del av volymbonusen. Sockerbetor är gårdens lönsammaste gröda, menar han, men betorna är än viktigare för hans företag ur en annan aspekt. Som transportör av sockerbetor i sydvästra Skåne står Nordic Sugar för en betydande del av inkomsterna i åkeriet han driver.

  – Jag är glad för allt som kan öka svensk sockerbetsodling. Om intresset för odlingen är stort i vårt område så får vi en stor sysselsättning också, säger han.

  Relaterade artiklar

  Läs mer om

  Till toppen