Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 2 september 2020

  ”Visar hur viktigt det är med organiskt material i jorden”

  Skara.

  I veckan som gått har det grävts upp tvättlappar runt om i landet, eller i varje fall resterna utav dem. Och inom kort utses den första vinnaren av SM i nedbrytning.

  Intresset för SM i nedbrytning har varit större än vad initiativtagarna, LRF och SLU, trodde på förhand. 

  I juni grävde cirka 400 deltagare i hela landet ner två tvättlappar av bomull, 20 gånger 20 centimeter stora, tio centimeter ner i sin mark. Och i förra veckan var det dags för uppgrävning. Resultaten i form av bilder och korta beskrivningar av nedbrytningen ramlade in via mejl och Facebook till tävlingsledningen.

   Markus Hoffmann håller i en tvättlapp identisk med den som grävdes ner här i början av sommaren. Växtodlingsläraren Per-Erik Larsson håller i vad som återstår när lappen precis grävts upp.
  Markus Hoffmann håller i en tvättlapp identisk med den som grävdes ner här i början av sommaren. Växtodlingsläraren Per-Erik Larsson håller i vad som återstår när lappen precis grävts upp. FOTO: Oskar Sjölander

  Markus Hoffmann, vatten- och markexpert på LRF, var med och grävde ner tvättlappar på två fält vid Naturbruksskolan Uddetorp i Skara i juni. Nu återvände han och de andra.

  – På det första stället hittade vi ingenting och på det andra bara själva sömmen och den lilla tvättanvisningen. Det går väl egentligen inte att dra vetenskapliga slutsatser, men det sätter igång tankarna. Det ena fältet plöjdes inte, vilket kan ha bidragit till en större nedbrytning, säger han.

  ”Lära sig mer om sin egen mark”

  Växtodlingsläraren Per-Erik Larsson överraskades av hur stor nedbrytningen faktiskt var.

  – För mig visar det hur viktigt det är med organiskt material i jorden som ger näring till mikrolivet och sedan till växterna, säger han.

   Tecken på liv i jorden.
  Tecken på liv i jorden. FOTO: Oskar Sjölander

  Syftet med SM i nedbrytning är inte att vetenskapligt belägga det ena eller andra utan att lyfta betydelsen av friska jordar för vår livsmedelsförsörjning. 

  Och som SLU RådNu:s Christina Lundström säger:

  – Att man ska lära sig mer om sin egen mark och ge sig ut och gräva i den.

  Intresse även från allmänheten

  Hon menar att de har lyckats sätta ett brett fokus på frågan. Ett exempel är att inte bara lantbruksmedia var på plats vid uppgrävningen i Skara utan också radion, som sände direkt, och lokalpressen.

  – Det är jättekul att även allmänheten och konsumenterna får höra talas om frågan: Att vår åkermark är en ändlig resurs och att det är tack vare den som vi får vår mat.

  En sak är klar. Det blir inte enkelt för tävlingsledningen att utse en vinnare. Men kanske är det heller inte poängen.

  Christina Lundström är redan nu sugen på ett nytt mästerskap nästa år.

  – Vi har fått signaler om att det har varit spännande och kommentarer som ‘jag borde ha grävt i min mark tidigare’, så jag hoppas det.

  Relaterade artiklar

  Kommentarer

  Genom att kommentera på Atl så godkänner du våra regler.

  Läs mer om

  Till toppen