Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 10 augusti 2016

  Viralsuccé - tre år efter publiceringen

  Anette Gustawsons kamp om att hennes barn i skolan ska få svensk mat av etiska skäl är lika aktuell i dag. Tre år senare. "Det visar hur aktuell frågan fortfarande är".

  För tre år sedan skrev Lars Vernersson, dåvarande ledarskribent på ATL, en ledare med rubriken ”Dubbelmoralen blev solklar i en mening”.

  Artikeln handlade om Anette Gustawson, mjölkbonde från Norrtälje, som i en artikel i ATL berättat hade fått frågan varför hennes barn ska ha specialkost i skolan. Hon svarade så här: Vi tröttnade på att kommunerna serverar våra barn mat som vi skulle bli polisanmälda för om det var vi som producerade den.

  I Anette Gustawsons barns fall rörde sig nämligen särkosten om svenska råvaror hon fått skolan att servera hennes barn.

  Sommaren 2016, tre år senare, har samma ledarartikel två gånger kommit upp som en viralsuccé inom olika sociala medier och andra digitala kanaler.

  När miljövetaren Johan Rockström la ut en tweet om artikeln fick den ytterligare fart.

  — Johan Rockström (@jrockstrom) 9 augusti 2016

  Artikeln har bland annat varit den mesta lästa på ATL.nu under större delen av veckan.

  Hur kommer det sig, Anette Gustawson?

  – Varför den kommer upp nu igen har jag ärligt talat ingen aning. Men det är en bra skriven ledare med en bra rubrik där Lars Vernersson i en enda mening sammanfattar vad det hela om det vill säga dubbelmoral. Kommunerna serverar våra barn mat som vi skulle bli polisanmälda för om det var vi som producerade den, säger Anette Gustawson.

  – Dessutom visar den att frågan fortfarande är lika aktuell. Att många fortfarande engageras och berörs. Bland annat har civilminister Ardalan Shekarabi sagt att det ska bli enklare för kommunerna att veta hur upphandlingarna ska gå till, och att det är hemskt som det är i dag.

  Fråga för riksdag och regering

  Anette Gustawson anser att det inte bör ligga på varje enskild kommun att sätta upp vilka regler som ska följas vid upphandlingar, utan det borde vara en fråga för riksdag och regering.

  Dessutom bör det inte röra sig om rekommendationer utan om krav, enligt Gustawson.

  – När vi bönder i Sverige har så strikta regler att följa borde ta mig tusan även de som upphandlar offentlig mat veta vilka regler som gäller och följa dem.

  För hennes egna barn Nils, 15 år som börjar gymnasiet till hösten, och Albin, 13 år som börjar sjuan, behöver Anette Gustawson inte längre ansöka om särkost.

  Båda sönerna kommer att gå på skolor som redan serverar mat gjord på svensk närproducerad mat.

  – Båda skolorna har en kostpolicy som är fantastiskt bra där de strävar efter närproducerad mat.

  Läs artikeln som alla pratar om: Dubbelmoralen blev solklar i en mening

  Relaterade artiklar

  Till toppen