Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 29 september

  Goda utsikter för årets potatisskörd

  Årets potatisskörd väntas bli god och i linje med femårssnittet. Fortfarande är dock mycket potatis i backen och en frostknäpp i oktober kan ändra bilden.

   Hos Magnus Larserud utanför Östersund har plockningen av potatis gått smidigt och inte mer än kring 30 procent eller 16 hektar ligger i backen.
  Hos Magnus Larserud utanför Östersund har plockningen av potatis gått smidigt och inte mer än kring 30 procent eller 16 hektar ligger i backen. FOTO: Privat

  Arbetet med plockning av vinterpotatisen inleddes första veckorna i september på de flesta håll. Väderleken har varit gynnsam under hösten, efter torråret 2018 och blötan 2019.

  Hos Magnus Larserud utanför Östersund har plockningen gått smidigt och inte mer än kring 30 procent eller 16 hektar ligger i backen.

  – Det känns som vi nästan springer fram i plockningen i år och nu har vi bara drygt en tredjedel kvar. Samtidigt går vi snart in i oktober och då kan allt hända vädermässigt, säger han.

  Inga rekord

  Magnus Larserud räknar med en normalskörd i år efter två tråkiga år.

  – Det ser ut att bli en bra skörd både vad gäller kvantitet och kvalitet. Det är ju alltid roligt när det går som man planerat, säger han.

  Också Lisa Andrae, potatisrådgivare på Nordfalan, har känslan av en bra skörd generellt även om det inte kommer att bli några rekord i år.

  – Det vi sett hittills ser bra ut men det finns lokala variationer. De odlare som till exempel inte hade bevattning i somras kan ha fått en sämre knölsättning och mindre skörd medan de med bevattning kan få en jätteskörd. Det har varit torrt i delar av Skåne i sommar, säger hon.

  Potatisodlarnas provgrävning

  Hon vill egentligen inte säga för mycket om skörden innan Potatisodlarna haft sin provgrävning som redovisas 20 oktober. Provgrävningarna görs på 20 fält i vardera Skåne, Halland, Västergötland och Östergötland.

  I genomsnitt har skörden av matpotatis de senaste fem åren legat på 517 960 ton i Sverige, enligt Jordbruksverket.

  Största hotet nu är väderleken under resten av plockningen.

  – Det är som känsligast just nu. Det är fortfarande mycket potatis som inte kommit ur jorden och det kan ju bli en tidig frost i oktober. Då skulle mycket volymer försvinna, säger Lisa Andrae.

  Över normalskörd

  På stärkelsesidan väntas också en god skörd i år, enligt Hans Berggren, vd på Lyckeby Starch.

  – Jag är balanserat optimistisk och tror att vi hamnar lite över normalskörd i år, säger han, när cirka en femtedel av stärkelsepotatisen är plockad.

  Värmen och torkan i augusti satte ned kvantiteten något och hade juli månads väder bara fortsatt även in på hösten hade det resulterat i en högre skörd, enligt Hans Berggren.

  – Samtidigt har grödan varit väldigt frisk och när regnet väl kom sent i augusti kunde potatisen fortsätta växa och tog igen en del av tappet, säger han.

  Hittills ligger stärkelsehalten på 20,5 procent mot strax under 20 procent i genomsnitt andra år. Totalt är den kontrakterade odlingen stärkelsepotatis på 7 200 hektar i år.

  ATL TV: Blastryckare gör mer än krossar blast

  Relaterade artiklar

  Läs mer om

  Till toppen