Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 12 februari

  Vintern hektisk tid för äppelodlare: ”Gott om knoppar på träden”

  Flädie.

  Efter två sämre säsonger hoppas äppelodlarna på ett gott år.

  – Det ser bra ut, det är gott om blomknoppar på träden, säger Jan Fleming-Jensen, odlingschef på Kiviks Musteri.

  2017 drabbades odlare av frost och 2018 av torka. Äpplena förra året blev många, men inte så stora. Det finns en osäkerhet vad värmen betytt för kvaliteten när de nu plockas ut ur kylrummen.

  – Man vågar inte säga hur året har varit förrän vi har sålt de sista äpplena, säger Jan Fleming-Jensen, som ATL träffar mellan raderna på den 26 hektar stora äppelodlingen Solnäs utanför Lund.

   Kiviks musteris äppelodling Solnäs utanför Lund.
  Kiviks musteris äppelodling Solnäs utanför Lund. FOTO: Härje Rolfsson

  I Solnäs har Kiviks musteri en stor gårdsbutik med servering där kunderna kan mysa och handla precis vid motorvägen E4. I stora lådor säljs svenska äpplen av olika sorter.

  – Det är många som tror att svenska äpplen tar slut till jul, och det är egentligen först då som vi börjar ta av de stora mängderna. Vi har svenska äpplen året runt, men av olika sorter.

   Hela vintern, från december till april, klipps de 76 000 äppelträden på Solnäs fyra gånger i olika moment.
  Hela vintern, från december till april, klipps de 76 000 äppelträden på Solnäs fyra gånger i olika moment. FOTO: Härje Rolfsson

  Kraftig ökning senaste åren

  Kiviks Musteri har sitt huvudkontor i Kivik och är ett stort besöksmål på Österlen. Företaget växer även i Lund och överväger att öppna ett mindre musteri på Solnäs för att kunna ta emot äpplen för privatpersoner.

  Den yrkesmässiga odlingen av äpplen i Sverige har ökat kraftigt sedan 2012. Antalet äppelträd ökade med 38 procent mellan 2012 och 2017, enligt uppgifter från Jordbruksverket. Och i dag kommer vart fjärde äpple som äts i Sverige från svenska träd.

   Den yrkesmässiga odlingen av äpplen i Sverige har ökat kraftigt sedan 2012.
  Den yrkesmässiga odlingen av äpplen i Sverige har ökat kraftigt sedan 2012. FOTO: Härje Rolfsson

  ATL träffar den danska odlingschefen vid en rad av det tjeckiska äpplet rubinola. Lite längre bort går fyra anställda och klipper äppelträd. Hela vintern, från december till april, klipps de 76 000 äppelträden på Solnäs fyra gånger i olika moment.

  Behöver ett gott år

  Jan Fleming-Jensen ser positivt på äppelodlingen. Nya odlingar kommer till, och gamla odlingar moderniseras till odling i rader i spaljé, där skörden kan blir uppåt 50 ton per hektar – att jämföra med 20 ton i en äldre traditionell odling.

  – Det känns som om det blir mer och mer intresse för svenska äpplen. Men lönsamheten skulle alltid kunna vara bättre. Ju mer du kan få ut per hektar, desto mer lönsamt blir det. När priserna går ned får man öka sin produktion i stället, säger Jan Fleming-Jensen.

   Positiv. Jan Fleming-Jensen, odlingschef på Kiviks musteri hoppas på en god äppelodlingssäsong i år.
  Positiv. Jan Fleming-Jensen, odlingschef på Kiviks musteri hoppas på en god äppelodlingssäsong i år. FOTO: Härje Rolfsson

  Efter två sämre säsonger är odlarna i behov av ett gott år. Och förutsättningarna för ett bra äppelår finns, menar han.

  – Det ser bra ut, det är gott om blomknoppar på träden. Träden har inte växt lika mycket på grund av att det varit torrt. Jag är positiv till något annat har kommit fram, jag tycker det ser bra ut.

   Nya odlingar kommer till, och gamla odlingar moderniseras till odling i rader i spaljé, där skörden kan blir uppåt 50 ton per hektar – att jämföra med 20 ton i en äldre traditionell odling.
  Nya odlingar kommer till, och gamla odlingar moderniseras till odling i rader i spaljé, där skörden kan blir uppåt 50 ton per hektar – att jämföra med 20 ton i en äldre traditionell odling. FOTO: Härje Rolfsson

  Kiviks Musteri

  Kiviks Musteri AB verkar inom sina tre affärsområden; Kiviks Musteri, Åkesson Vin och tillverkning för andras varumärken. Kiviks Musteri AB ingår i koncernen Kivik Holding och har 190 personer anställda.

  Omsättning 2017: 735 miljoner kronor

  Rörelseresultat 2017: 0,7 miljoner kronor

  Relaterade artiklar

  Läs mer om

  Till toppen