Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 2 mars 2017

  Vinst för företagare med betaltjänst i hembyn

  Vinst för företagare när staten kan gå in och se till att mindre orter får betaltjänstombud. Allt fler orter finns med.

   Det kan vara handlaren i byn eller bensinmacken som blir betaltjänstombud. Det viktigaste är att det redan finns någon form av kassasystem och att det är en juridisk person.
  Det kan vara handlaren i byn eller bensinmacken som blir betaltjänstombud. Det viktigaste är att det redan finns någon form av kassasystem och att det är en juridisk person. FOTO: Mostphotos

  När marknaden inte räcker till för att serva kunderna på en mindre ort med betaltjänster kan staten gå in och finansiera tjänsten. I januari fick tre nya orter statliga betaltjänstombud och det kan bli fler, vilket gynnar företagare på orten.

  Sedan starten 2015 finns nu de statliga betaltjänstombuden på 30 ställen runt om i Sverige. I januari tillkom tre nya ombud i Västernorrland, Jämtland och Kalmar län.

  Via statliga bidrag kan butiker som tar på sig att vara betaltjänstombud få kostnadstäckning.

  – I takt med att en allmänna servicen försämras på många mindre orter kommer behovet av statligt finansierade betaltjänster att öka. Jag tror att det kommer att bli aktuellt på fler orter framöver, säger Johanna Jansson, nationell samordnare för grundläggande betaltjänster på länsstyrelsen i Dalarna.

  LÄS MER: Så sparar företagaren tid och pengar

  Även på mindre ort

  Bankernas internetlösningar passar inte alltid och blir sega utan bredband. Och det ska vara möjligt att kunna betala räkningar och ta ut kontanter eller lämna in dagskassan, också på en mindre ort. Därför ser länsstyrelserna till att det finns grundläggande betaltjänster även i glesbygd och på mindre orter.

  Det kan vara handlaren i byn eller bensinmacken som blir betaltjänstombud. Det viktiga är att det är en juridisk person och att det redan finns någon form av kassasystem.

  FOTO: Mostphotos

  Hur omfattande servicen blir styrs av vilka behov som finns på orten. Det kan till exempel bli frågan om att sätta upp en re-cashmaskin. Där kan företag och föreningar sätta in dagskassan samtidigt som maskinen också fungerar som uttagsautomat. Samma pengar cirkulerar.

  Inga lagstadgade kriterier

  En annan lösning kan vara att det ska gå att komma in och betala räkningar och ta ut kontanter i betaltjänstombudets kassa. Det kräver att ett kassaregister installeras hos ombudet.

  Det finns inga lagstadgade kriterier för när staten går in och finansierar ett betaltjänstombud. I stället är det länsstyrelsen som gör en inventering och beslutar om det finns behov för ett betaltjänstombud.

  30 statliga betaltjänstombud

  Län:

  Norrbotten: 4

  Dalarna: 2

  Värmland: 1

  Västerbotten: 3

  Kronoberg: 5

  Västmanland: 1

  Jämtland: 2

  Västernorrland: 2

  Gävleborg: 4

  Gotland: 2

  Östergötland: 1

  Västra Götaland: 2

  Kalmar: 1

  LÄS MER: Så spar företagaren tid och pengar med ny tjänst

  Relaterade artiklar

  Till toppen