Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 12 juli 2018

  Torkan glädjebesked för svenska vinodlare

  Sommarens exceptionellt varma och torra väder ställer till problem i hela landet. En yrkesgrupp har dock hittills haft all anledning att jubla över väderleken – de svenska vinproducenterna.

   Fortsätter de gynnsamma förhållandena kan svenska vinodlare hoppas på både riklig och tidig skörd. Arkivbild från odling på Österlen i september.
  Fortsätter de gynnsamma förhållandena kan svenska vinodlare hoppas på både riklig och tidig skörd. Arkivbild från odling på Österlen i september. FOTO: Izabella Rosengren

  Skogsbränder, bevattningsförbud, brist på djurfoder – den varma och torra sommaren slår hårt mot Sverige.

  Det råder risk för skogsbrand i hela landet förutom i fjällområdena, och SMHI har utfärdat risk för vattenbrist i landets södra delar.

  För den soldyrkande vindruvan har väderförhållandena varit perfekta.

  – Hittills har vi nypt oss i armen och tyckt att det är fantastiskt, säger Sveneric Svensson, ordförande i Föreningen Svenskt Vin, till TT.

  Bästa sommaren hittills

  Ungefär 35-40 yrkesvinodlare är verksamma i Sverige. De allra flesta är koncentrerade till Skåne, men även i Halland, i Blekinge, på Öland och på Gotland finns odlingar. Därutöver finns ett stort antal hobbyodlare.

  Sveneric Svensson har odlat vin i halländska Brattås sedan 2002. Enligt honom är årets sommar den bästa hittills.

  – Jag trodde aldrig vi skulle uppleva ett så bra år som 2016 igen, men det här är ännu bättre. Det har varit en väldigt gynnsam start med fin blomning, säger han.

  Riklig och tidig

  Årets skörd väntas bli både tidig och riklig, men även vinodlarna har anledning att oroa sig om torkan består.

  – Jag har inte hört några rapporter om skador på grund av torkan än, men jag blir mer och mer oroad. Det som kan hända är att rankorna blir stressade av vattenbristen, och då lättare angripna av svampsjukdomar, säger Svensson.

  Hoppas på regn

  De effekter som fortsatt torka och bevattningsförbud kan få på vinodlingen skiljer sig åt lokalt, enligt Svensson.

  – Vinrankor har djupa rötter, och så länge de når ned till grundvattnet går allt bra. Nyplanterade rankor måste dock bevattnas, så om torkan fortsätter kan det gå illa för odlingar i grunda jordar, säger han.

  Druvorna skördas i slutet av september, och nu hoppas Sveneric Svensson på regn framöver.

  – Det bästa vore om det kom regn så fort som möjligt, och att det sedan blir en torr höst. Regnar det på hösten blir det i regel svampsjukdomar, säger han.

  LÄS OCKSÅ: Här gynnar vintern vinodlingenLÄS OCKSÅ: Kulturärt gör succé på restaurangborden

  Relaterade artiklar

  Till toppen