Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 12 januari

  Vindkraftsbråket: ”Tjänstefel att säga nej”

  Det blev nej till vindkraft i folkomröstningen om en park på Ripfjället i Malung-Sälens kommun. Ändå går den politiska majoriteten vidare.

   Miljövänlig energi? Kanske inte alltid när det gäller ljudnivån som påverkar djur och människor.
  Miljövänlig energi? Kanske inte alltid när det gäller ljudnivån som påverkar djur och människor. FOTO: Petr Kratochvil

  Den rådgivande folkomröstningen i september skapade hätsk stämning och splittring i byar, kamratkretsar och jaktlag. Valdel­tagandet var högt. 52 procent sa nej till en vindkraftspark på Ripfjället mellan Dalarna och Värmland.

  Ändå har den politiska majoriteten i kommunstyrelsen sagt ja till parken. Samma beslut väntas kommunfullmäktige fatta i januari.

  – Det skilde 375 personer. Vi i den politiska majoriteten har gjort bedömningen att det är för lite för att vi ska behöva följa utslaget, säger kommunalrådet Hans Unander (S).

  S har stöd av C och L

  25 privata skogsägare har tecknat avtal med projektören Wpd. Men majoriteten av de 22 verken ligger på kommunal mark. Enligt en beräkning från Wpd skulle ett elpris på 33 öre per kilowattimme ge kommunen 6,5 miljoner kronor i årligt arrende.

  S har stöd av C, L och den avhoppade Sverigedemokraten Mats Larsson, som lämnade partiet och blev politisk vilde när en medlemsomröstning krävde att han skulle rösta nej.

   Mats Larsson, tidigare SD-politiker i kommunen, har blivit politisk vilde i frågan om vindkraftsparken på Ripfjället. Hans Unander (S) och kommunalråd i Malung-Sälens kommun anser inte att de behöver följa utslaget i folkomröstningen då skillnaden i röster var så liten.
  Mats Larsson, tidigare SD-politiker i kommunen, har blivit politisk vilde i frågan om vindkraftsparken på Ripfjället. Hans Unander (S) och kommunalråd i Malung-Sälens kommun anser inte att de behöver följa utslaget i folkomröstningen då skillnaden i röster var så liten.

  Tidigare hade Mats Larsson röstat emot en annan vindkraftspark, men för Ripfjället tycker han att det finns bättre argument.

  – Det finns ingen lämpligare plats i vår kommun. Och för en kommun som har ont om pengar så kan jag inte tänka mig något annat som ger så god avkastning på ett sådant skogsinnehav, säger Mats Larsson som till i somras var anställd som kommunens skogsförvaltare.

  Borde vara vägledande

  Oppositionsrådet Mikael Östling (M) har av ekonomiska skäl också varit positiv till etableringen. Men hans parti kommer att rösta för ett veto i fullmäktige.

  – I och med att vi haft en folkomröstning så tycker vi det är rätt att följa utslaget, säger han.

  Nej-sidan har inte gett upp. Prästen Arne Söderbäck, som leder motståndet, anser att folkomröstningen borde vara vägledande och inte bara rådgivande.

  – Men fullmäktige kommer väl inte att använda det kommunala vetot så nu ska vi ha synpunkter på miljökonsekvensbeskrivningen så snart den kommer ut till allmänheten, säger han.

  LÄS MER OM VINDKRAFT:Markägarna gjorde allt själva – vindkraft utan bråkProtester fick markägare att ångra sig om vindkraft”Markägare som skrivit vindkraftsavtal blir mobbade”

  Folkomröstning om Ripfjället i Malung-Sälen

  • 52,1 procent sa nej till en vindkraftspark med 22 verk på Ripfjället i Malung-Sälen i den rådgivande folkomröstningen den 27 september 2020. 44,6 procent sa ja, 3,3 procent avstod. Bara i ett av sju valdistrikt och bland de sena röster som räknades på måndagen, vann ja-sidan.

  • Kommunfullmäktige väntas ändå besluta att inte använda sin rätt att säga nej, sitt veto, den 18 januari 2021.

  • Valdeltagandet var 61 procent vilket är högt för att vara en rådgivande kommunal folkomröstning. Genomsnittet för ett 30-tal omröstningar som begärts av minst tio procent av de röstberättigade, är 48 procent.

  • Rådgivande kommunala folkomröstningar ska ske om tio procent av väljarna kräver det och en tredjedel av fullmäktiges ledamöter stödjer kravet.

  Relaterade artiklar

  Kommentarer

  Genom att kommentera på Atl så godkänner du våra regler.

  Läs mer om

  Till toppen