Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 21 december 2019

  Vildsvinsplågan i fokus på Borgeby

  Nästa år lyfter Borgeby Fältdagar fram viltskadorna på ett eget fokusområde på mässan.

   Vildsvinsplågan står i fokus på Borgeby.
  Vildsvinsplågan står i fokus på Borgeby. FOTO: Cecilia Persson

  Arrangörerna konstaterar att det pratas mycket om svampangrepp i växande gröda. Men i vissa områden i landet är viltskadorna ett betydligt kostsammare problem för många lantbruksföretag, och det vill Borgeby Fältdagar fokusera på inom ramen för ett särskilt viltområde. Där ska besökarna kunna få tips om allt från ersättningar till jakt och skrämselutrustning. Men också handfasta tips om hur man samverkar med olika aktörer och vilka strategier man ska ha kring sin växtföljd. Målet är att skapa ett levande diskussionsforum, enligt arrangören.

  ”Med vårt nya viltområde vill vi lyfta ett ämne som diskuteras flitigt av lantbrukare i hela vårt avlånga land, och i stora delar av Skandinavien”, berättar Caroline Andersson på Borgeby Fältdagar i ett pressmeddelande.

  I viltområdet kommer olika aktörer att bistå med sin kunskap. Några vilttyper som lyfts fram är bland annat gäss, vildsvin och hjortar.

  ”Jag märker att det fortfarande är väldigt få som ber om hjälp av oss på Länsstyrelsen”, säger Anders Hallengren, Länsstyrelsen Skåne, som är en av aktörerna på plats i det kommande viltområdet.

  ”Vi har bred kunskap om viltskador, berättar gärna hur de kan förebyggas och kan informera lantbrukare om ersättningsmöjligheter för skador!” tillägger Anders Hallengren i ett pressmeddelande.

  Relaterade artiklar

  Till toppen