Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 2 februari 1999

  Vill ha EU-stöd i euro

  Det danska lantbrukets centralorganisation Landbrugsraadet vill att det danska lantbruket ska få möjlighet att få sina EU-ersättningar utbetalda i EU:s gemensamma valuta, euro. Eftersom man antar att frågan kan skapa politiskt motstånd väljer man emellertid att inte formellt framföra det som ett krav till regeringen.
  I Storbritannien, som inte heller är med i valutasamarbetet, har frågan kommit längre. Där har krav från näringen lett till uttalanden från regeringen om att exportstöd kan komma att utbetalas i euro från hösten år 2000. Fackföreningen NFU, National Farmers Union, pressar också på hårt för att även areal- och djurstöden ska kunna fås utbetalda i euro.
  Danmark tar för sin del emot cirka 11 miljarder i EU-stöd, räknat i svenska kronor, Storbritannien cirka 47. Lantbrukarnas intresse av euroutbetalningar är främst riskerna att förlora på kursförändringar och möjligheterna att ta upp lån i euro med stöden som säkerhet.
  (ATL)

  Relaterade artiklar

  Till toppen