Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 4 juni 1999

  Vill fasa ut användning av antibiotika

  Motståndet mot antibiotika i foder har fått ett genombrott i EU. En vetenskaplig kommitté rekommenderar att användningen fasas ut.
  Kommittén rekommenderar att användningen av substanser i foder som används eller kan komma att användas i human- eller veterinärmedicin så snart som möjligt ska trappas ner och till slut förbjudas. För att det ska bli effektivt krävs förändringar i husdjursuppfödningen så att djurhälsan och omvårdnaden inte försämras under utfasningen.
  Trots att kommittén vill förbjuda antibiotika i foder lägger man inga omedelbara förslag om förändringar i EU:s regelverk.
  Kommittén stödjer EU:s tidigare beslut att förbjuda fyra av åtta substanser i foder.
  Den vetenskapliga rapporten kommer att studeras vidare av kommissionen för att bedöma om det behövs ytterligare förslag.
  Ett beslut om det svenska förbudet (som bygger på en säkerhetsprincip i EU:s direktiv om fodertillsatser) kommer att fattas av den ständiga foderkommittén. Den består av experter från medlemsländerna som har väntat på den vetenskapliga rapporten innan man fattar sitt beslut. Om de inte kan enas om ett beslut kan frågan hänskjutas till EU:s jordbruksministrar.
  Debatten i EU rör sig tydligt mot att stödja Sveriges nuvarande förbud. (ATL)

  Relaterade artiklar

  Till toppen