Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 1 januari 2018

  Vill bereda hjortskinn i Sverige

  Matteröd.

  I dag går merparten av de svenska hjortskinnen på export till Asien. Med låga priser som följd.Hjortägarna Kurt Henriksson och Kurt Svensson efterlyser därför samarbetspartners i beredningsindustrin.

   Kurt Svensson och Kurt Henriksson hoppas kunna knyta kontakter med svenska skinnberederier och att fler ska välja att satsa på hjort.
  Kurt Svensson och Kurt Henriksson hoppas kunna knyta kontakter med svenska skinnberederier och att fler ska välja att satsa på hjort. FOTO: Johan Joelsson

  [BILD)

  Årets första snö har lagt sig i nordskånska Matteröd. Kurt Henriksson låser upp grinden till sitt hjorthägn och kör försiktigt in med bilen. Vid foderhäcken står ett 20-tal hjortar och smörjer kråset. Men när de ser bilen stannar de upp för att sekunden senare fly i samlad tropp.

  Att få närbilder på hjortar är lättare sagt än gjort, berättar Kurt Henriksson. Han har haft hjortar sedan tidigt 1990-tal. I dag har han cirka 130 dovhjortar i det vidsträckta hägnet ett stenkast från sin gård.

  Dåligt betalt

  De senaste åren har han inte skickat några till slakt, utan istället sålt hjortarna som livdjur. En orsak är att han inte längre får skäligt betalt för skinnen.

  – Tidigare togs hjortskinnen till vara och bereddes i Sverige. Vi saltade själva och skickade upp pallar till Malung och Tranås, säger han.

  Han får medhåll av Kurt Svensson, ordförande i Riksföreningen Svensk Hjort, som driver ett hägn med 320 dov- och kronhjortar utanför skånska Ljungbyhed.

  Han berättar att merparten av de hjortskinn som i dag tas tillvara i Sverige köps upp direkt från viltslakterierna av ett svenskt företag som säljer dem vidare till Asien. Något han tycker är synd, med tanke på vår inhemska tradition av skinnberedning.

  – Det är tråkigt att skinnen måste skickas över halva jordklotet. Men också för att beredningen där görs med krom och inte är speciellt miljövänlig, säger han.

   Hjortar på språng. Dålig lönsamhet har inneburit att Kurt Henriksson de senaste åren inte skickat några till slakt, utan istället sålt dem som livdjur.
  Hjortar på språng. Dålig lönsamhet har inneburit att Kurt Henriksson de senaste åren inte skickat några till slakt, utan istället sålt dem som livdjur. FOTO: Johan Joelsson

  Svalt intresse

  Riksförbundet Svensk Hjort har gjort flera påtryckningsförsök gentemot ett par svenska företag som bland annat bereder får- och renskinn. Men hittills har ingen visat intresse. Därför sträcker nu Kurt Svensson och Kurt Henriksson ut en hand till småskaliga svenska aktörer.

  – Lammskinn finns det en väldig marknad för. Jag tror att det skulle finnas ett inhemskt sug efter hjortskinn också. Det är en fantastisk produkt som borde kunna skapa arbetstillfällen, säger Kurt Henriksson.

  De båda hjortägarna vill även passa på att slå ett slag för hjortproduktion generellt. Även om medlemmarna i Riksförbundet Svensk Hjort stadigt ökar finns det plats för betydligt fler.

  – Av det hjortkött vi konsumerar i Sverige i dag kommer 90 procent från utlandet. säger Kurt Svensson.

  För att få bättre betalt för sitt hjortkött, och kanske i förlängningen också för sina hjortskinn, håller Kurt Svensson på att uppföra ett viltslakteri hemma på gården i Ingelstorp.

  – Drömmen vore att hitta någon partner som vill ta hand om skinnen, säger han.

  LÄS OCKSÅ: Nya dieselskatten en miljonsmällLÄS OCKSÅ: Hjort drabbad av CWDLÄS OCKSÅ: Sveriges äldsta bisonfarm läggs ned

  HJORT

  Älgen är vårt största hjortvilt, därefter kommer i storlek kronvilt, ren, dovvilt och rådjur. Hjortviltet benämns hjort (handjur), hind (hondjur som kalvat), smaldjur (hondjur som ej kalvat) och kalv (hjortkalv respektive hindkalv). I Sverige får man endast hålla två arter hjort i hägn – dovvilt och kronvilt. Endast hjortar födda i hägn får hållas i hägn.

  Dov- och kronhjortar har sedan 1960 talet i ökande antal hållits i hägn som betesdjur för köttproduktion. Riksförbundet för Svensk Hjortavel bildades 1971 för att tillvarata näringens intressen och sprida kunskap. 2013 bytte förbundet namn till Riksförbundet Svensk Hjort. Förbundet leds idag av Kurt Svensson.

  FÖRETAGET

  Företagsnamn: Kurt Henriksson

  Företagsform: Enskild firma

  Antal anställda: Ingen

  Omsättning: 500 000 kronor

  Resultat: 100 000 kronor

  Vinstmarginal: Omkring 20 procent

  Areal: 50 hektar

  Tre fördelar med hjort: ”Hjorten håller markerna öppna”, ”Startsträckan är kort och det behövs inga byggnader så som stallar”, ”Att ha hjortar är en trevlig sysselsättning och ger möjlighet till naturupplevelser”

   

   

   

  Relaterade artiklar

  Till toppen