Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 24 januari

  Vildsvinsstammen tros växa kraftigt

  Vildsvinsstammen befaras växa under år 2019.

  – Vi behöver bli fler som jagar, och efterfrågan på vildsvinskött måste öka, säger lantbrukaren Christer Eriksson.

   Christer Eriksson fruktar att vildsvinsstammen ska växa ytterligare i år.
  Christer Eriksson fruktar att vildsvinsstammen ska växa ytterligare i år. FOTO: Fredrik Loberg

  Enligt den senaste statistiken från SCB sköts 13 000 ton vildsvin i Sverige under förra året. Den totala vikten på alla vildsvin som fälls närmar sig för varje år de skjutna älgarnas vikt. Ändå ökar vildsvinsstammen. I år befarar många lantbrukare att den kommer att växa kraftigt.

  – Det har varit en gynnsam höst för vildsvinen, med mycket ekollon, och en inte särskilt sträng vinter, säger Christer Eriksson i Hinsaryd utanför Alsterbro i Nybro kommun.

  Där driver han ett lantbruk.

  – På mina 25 hektar med spannmål orsakar vildsvinen skador för cirka 10 000 kronor varje år, berättar Christer Eriksson.

  Skogsbrukare och jägare

  Han yrkesarbetar inom skogsbruket, men är även jägare.

  – Det är inte lätt att hitta vildsvinen, men mitt jaktlag brukar skjuta drygt 20 vildsvin per år, säger Christer Eriksson.

  – Min känsla är att det överlag, tyvärr, inte är lika populärt med vildsvinsjakt som för några år sedan när det var nyhetens behag.

  Flera intresseorganisationer anser att regelverket i Sverige för att få avsättning av vildsvinskött är för krångligt. Förra sommaren fick Livsmedelsverket i uppgift att lämna förslag till regeringen på hur det kan bli enklare. Utredningen har inletts, berättar Livsmedelsverkets projektledare Arja Helena Kautto. Senast den 30 november i år ska förslagen presenteras.

  Tanken är att underlätta för jägare att sälja kött direkt till konsumenter och detaljhandel, i stället för att köttet måste hanteras i särskilda viltköttsanläggningar. Samtidigt måste grundläggande krav på livsmedelshygien och köttkvalitet säkerställas.

  Ger bort köttet

  När Christer Eriksson skjutit ett vildsvin och låtit genomföra obligatoriska trikintester, ger han bort köttet till vänner och bekanta.

  – Vildsvinskött är gott, säger han.

  Han hoppas nu på både ökad efterfrågan från konsumenter och ett smidigare regelverk för hantering av vildsvinskött.

  – Om jägarna kan tjäna en slant på köttet kanske deras intresse för vildsvinsjakt växer. Det känns som viktigast om vi ska kunna hålla vildsvinsstammen nere, säger Christer Eriksson.

  Relaterade artiklar

  Till toppen