Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 21 maj 2019

  Röster om vildsvinsproblemen på LRF-stämman

  Ekerö

  Oron över viltskador och specifikt vildsvin tar stor plats på LRF:s riksförbundsstämma. Här ger några av de närvarande på stämman sin egen bild av problematiken.

   Anders Källströms sista stämma. Han blev avtackad av Palle Borgström för sina tio år som VD och koncernchef för LRF.
  Anders Källströms sista stämma. Han blev avtackad av Palle Borgström för sina tio år som VD och koncernchef för LRF. FOTO: Marion Palm

  Vildsvinsproblemen är högaktuella. På LRF:s stämma inledde förbundsordföranden Palle Borgström sitt anförande med att ta upp vad skadorna kan leda till i förlängningen: att verksamheter tvingas läggas ner och att växtodlingen kan tvingas anpassas till vildsvinen.

  Inte så förvånande är att även förslaget till LRF:s stämmouttalande handlar om just vildsvin och vildsvinsskador. Organisationen ska analysera läget för vildsvinen och ta fram en plan för att kraftigt minska antalet vildsvin.

   Anders Källström stod på tisdagen, efter tio år på VD-posten, på LRF-scenen för sista gången.
  Anders Källström stod på tisdagen, efter tio år på VD-posten, på LRF-scenen för sista gången. FOTO: Marion Palm

  ”Intressen ställs mot varandra”

  Bland fullmäktigeledamöterna på stämman är det få som inte är påverkade av vildsvinen. Emil Hjalmarsson, LRF Skåne, sitter med i arrenderådet som representant från arrendatorerna. Därigenom ser han stora problem i kostnadsfrågan.

  – Det handlar om vem som ska ta kostnaderna och hur stora de är. Det är en viktig fråga. Olika intressen ställs mot varandra, vilket också kan skapa en orimlig prissättning för arrende.

  – Vi behöver bli bättre på att samarbeta, säger Emil Hjalmarsson.

   Palle Borgström tog upp vildsvinsfrågan i sitt inledande tal.
  Palle Borgström tog upp vildsvinsfrågan i sitt inledande tal. FOTO: Marion Palm
   Emil Hjalmarsson, LRF Skåne och ledamot i arrendatorrådet.
  Emil Hjalmarsson, LRF Skåne och ledamot i arrendatorrådet. FOTO: Marion Palm

  Kan påverka mjölkkvalitet

  Anita Persson företräder Skånesemin och hon berättar att många kunder är oroliga över hur skadorna från vildsvinen påverkar produktionen.

  – Mjölkföretagare och nötföretagare är oroliga för att de inte ska producera med lika hög kvalitet. Till exempel kan sporerna öka i mjölken då uppbökade vallar kan göra att foderkvaliteten inte blir okej, säger Anita Persson och fortsätter:

  – En del är också oroliga över att de inte ska klara kraven för att få ersättning för vall eller betesmark.

  På onsdagen, den andra stämmodagen, kommer vildsvinsproblematiken diskuteras ännu mer då de nio motioner som specifikt tar upp vildsvin ska debatteras.

   Anita Persson, Skånesemin.
  Anita Persson, Skånesemin. FOTO: Marion Palm
   LRF Mellersta Ådalen är årets lokalavdelning 2019. Caroline Näslund och Joakim Pettersson tog emot utmärkelsen på tisdagen.
  LRF Mellersta Ådalen är årets lokalavdelning 2019. Caroline Näslund och Joakim Pettersson tog emot utmärkelsen på tisdagen. FOTO: Marion Palm
   Här anländer Emilia Astrenius Widerström, LRF Ungdomen, till stämman. En fråga som togs upp inledningsvis av lantbrukaren Eva-Karin Hempel från Skåne är att hon vill se att LRF Ungdomen har tre fullmäktigeplatser på riksförbundsstämman i stället för tre platser med yttranderätt som de har i dag.
  Här anländer Emilia Astrenius Widerström, LRF Ungdomen, till stämman. En fråga som togs upp inledningsvis av lantbrukaren Eva-Karin Hempel från Skåne är att hon vill se att LRF Ungdomen har tre fullmäktigeplatser på riksförbundsstämman i stället för tre platser med yttranderätt som de har i dag. FOTO: Marion Palm

  Relaterade artiklar

  Till toppen