Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 6 april

  LRF: ”En halvering behövs på sikt”

  Äntligen. LRF:s ledning tycker det är bra att lantbrukets stora vildsvinsproblem kan vara på väg mot en lösning.

  FOTO: Ola Jennersten/Naturfotograferna/TT

  Anders Wetterin, jakt- och viltexpert på LRF, tycker det är bra att Naturvårdsverket nu säger i klartext att vildsvinsstammen är för stor och måste minskas.

  – Någon måste säga det. Och så här i coronatider är vi beredda att lyssna på Folkhälsomyndigheten. Och det är ingen skillnad i kompetens eller expertis mellan dem och Naturvårdsverket.

  Tror du målen kommer att nås inom fem år?

  – Det är en tiotusenkronorsfråga. Det är en ambitiös målsättning. Men om man når ända fram är svårt att säga. Jag hoppas och tror i alla fall på en avsevärd reducering.

  Vad händer om stammen minskas med 25 procent i stället för 50 procent?

  – Det finns inget linjärt samband mellan antalet individer och kostnaderna för de skador som de åstadkommer. Men Naturvårdsverkets mål med en halvering behövs på sikt. Frågan är om det går nå dit på så kort sikt.

   Anders Wetterin.
  Anders Wetterin. FOTO: LRF

  Som sista åtgärd har länsstyrelserna möjlighet att besluta om tvångsjakt utan att varken markägare eller jakträttsinnehavare har något att säga till om. Så långt tror dock inte Anders Wetterin att det kommer att gå.

  – Det handlar bara om att få till en bra dialog mellan alla parter så ska det inte behövas.

  Vildsvinsskador har redan fått lantbrukare att lämna odlingsfält åt sitt öde och i vissa fall även lägga av helt, enligt organisationens ordförande Palle Borgström:

  – Utsätts du för vildsvinsskador på över 100 000 kronor år efter år är det inte konstigt om man ger upp till slut. Så för många lantbrukare är det här den största frågan.

  Han hoppas därför på en rejält ökad suggjakt:

  – Om det börjar spruta vatten i köket stänger man kranen innan man börja ösa ut vatten. Vill man få ner vildsvinsstammen gäller det att vrida åt kranen, det vill säga få ner antalet suggor.

   Palle Borgström.
  Palle Borgström. FOTO: Henrik Montgomery/TT

  Relaterade artiklar

  Till toppen